Spannend fantasy-jeugdboek

De wildlingen – boek 1: De kraaienfluisteraar – Jacob Grey – Vertaald door: Lia Belt – Moon -246 blz.

De-kraaienfluisteraarBlackstone was ooit een bloeiende metropool. Maar dat was vóór de Duistere Zomer – een golf van misdaad en geweld onder leiding van de beruchte Spinnende Man, die de stad had overspoeld. Nu, acht jaar later, laat de Spinnnende Man opnieuw van zich horen, en een jongen genaamd Kra staat op het punt in zijn web te worden gevangen. Kra heeft zich nooit verwonderd over zijn vermogen om met kraaien te communiceren. Maar wanneer er een nieuwe Duistere Zomer dreigt, ontdekt Kra de verborgen wereld van de wildlingen van Blackstone – mensen die met dieren kunnen praten en ze kunnen beheersen. Kra blijkt een van hen te zijn en om zijn stad te redden, moet hij snel leren omgaan met gaven waarvan hij nooit had vermoed dat hij ze had. Kra moet zich voorbereiden om zijn strijd tegen een onvoostelbare duisternis.

” ‘Waar zitten de anderen?’ vroeg Kra.
‘Overal in de stad,’ antwoordde Kruim. ‘Sommige ken ik, anderen niet. Lang, lang geleden wisten gewone mensen ook van de wildlingen af. Ze lieten ons met rust, we leefden in harmonie met de natuur. Maar toen veranderde dat. Het begon met beschuldingen van hekserij en toverkracht. Een paar wildlingen werden opgepakt. Anderen doken onder, maar sommigen vochten terug, en dat maakte het probleem alleen maar erger. Veel wildlinggeslachten werden… beëindigd. Daarna leerden de overlevenden om hun krachten geheim te houden. Hun gave werd een vloek.’ ”

De wildlingen – boek 1: De kraaienfluisteraar is een spannend jeugdboek, met een fantasy-verhaal als basis. Het verhaal is zeer goed te volgen, het is niet te ingewikkeld. Ook nodigt het uit om door te lezen. De spanning loopt het hele boek door. Grey houdt geen rekening met gevoelige kinderzieltjes; een gevecht of een sterfgeval zijn geen uitzondering, zonder het te overdrijven of te veel in details te treden. Kinderen en jongeren van ongeveer 10-12 jaar die wel een beetje van griezelen en fantaseren houden, zullen smullen van De kraaienfluisteraar.

Over de auteur van De wildlingen-serie is weinig bekend. Men zegt dat hij in een grote stad in de Verenigde Staten woont, waar hij ’s nachts over straat zwerft terwijl hij zijn verhalen verzint. Hij heeft en grote liefde voor dieren en praat ook tegen kraaien, maar niemand weet of hij ze ook echt kan verstaan. Het mysterieuze image van Jacob Grey is een uitstekende marketingstrategie. Het onbekende doet het altijd goed.

De ene wildling kan praten met kraaien, de ander met honden, een derde met muizen, enzovoort. Een wildling heeft altijd maar de controle over een enkele soort. Tussen de mensen in de stad, wonen de wildlingen. Je weet nooit wie om je heen er een is. Misschien wel je moeder, de buurman of je meester op school! Of misschien toch de schrijver Jacob Grey….

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!