Spannend, grappig én leerzaam

Gepikt – M.G. Leonard – Vertaling: Maria Postema – Lannoo – 309 blz.

Gepikt is het derde deel in een serie met de vriendengroep de Twitchers. De eerste twee delen kende ik niet en eigenlijk maakte dat niet heel veel uit, alle delen zijn goed los van elkaar te lezen, maar ik kan me voorstellen dat het verhaal nog leuker wordt, wanneer je de voorgeschiedenis kent van Twitch, Jack en hun hechte vriendengroep. Twitch is de ultieme vogelkenner, Jack de detective en samen met hun vriendengroepje, die allemaal een belangrijke rol spelen, beleven ze de  meest spannende avonturen.

In Gepikt gaat het om de gestolen eieren van een slechtvalknest in de buurt van Poeldal, de plaats waar Twitch woont. Vogeleieren stelen is niet alleen strafbaar, maar het is ook nog eens verschrikkelijk! Twitch is er ontzettend verdrietig en boos over. De eieren zijn zeldzaam en moeten koste wat kost beschermd worden. Twitch móet weten waar de eieren zijn en vertelt het vreselijke nieuws van de diefstal meteen aan zijn beste vriend Jack. Samen bedenken ze een plan en al snel heeft Twitch een eerste verdachte. Jack is het deels met hem eens, maar wil, zoals het een echte detective betaamd, alle opties open houden. Er is tenslotte een grote viswedstrijd in hun dorp met een aantal vreemde deelnemers die allemaal een verdachte kunnen zijn. Ondertussen ontdekken de twee vrienden voor het eerst een lepelaars paartje, vogels die nog nooit gesignaleerd zijn in Poeldal. Het is de vrienden duidelijk dat het paartje een nest aan het bouwen is.

De spanning grijpt je bij de keel, terwijl je de bladzijden omslaat, maar al snel wordt deze opwinding overschaduwd door een groeiende angst: is de eierdief nog steeds in de buurt en loert hij nu misschien op het lepelaarsnest waar binnenkort de eerste eieren zullen worden gelegd? Dat moet natuurlijk voorkomen worden, maar hoe?
De auteur weet de spanning er goed in te houden, zeker wanneer Twitch zelf door de politie als de verdachte eierdief wordt aangehouden en verhoord. Wie heeft het op hem gemunt? De politie zegt bewijs te hebben, maar hoe kunnen de vrienden bewijzen dat Twitch erin geluisd is? Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes op hun plaats tijdens een super spannende, nachtelijke ontknoping.

Gepikt is niet alleen spannend en grappig, maar ook nog eens leerzaam. Hoewel er soms wat lastige woorden in staan voor de doelgroep vanaf negen jaar, passen ze wel goed bij de hoofdpersonen die gemiddeld dertien jaar oud zijn.
Gepikt heeft een geweldig mooie, kleurrijke cover die veel kinderen zal aanspreken. De gedetailleerde plattegrond van het Avesbos en Poeldal voegt een extra dimensie toe aan het verhaal en is een leuke toevoeging om tijdens het lezen verder te verkennen.

Het verhaal biedt ook een schat aan kennis over vogels, hun nesten en de natuur tijdens het broedseizoen. Terwijl je meegaat in het avontuur, leer je daar bijna ongemerkt allerlei interessante feiten en weetjes over.

Of je nu een liefhebber bent van vogels en detectives, of juist denkt dat vogels, eieren en natuur saai zijn, lees dit boek, want Gepikt zal je aangenaam verrassen!

Susanne Koster

 

Boek bestellen!

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!