Spannend kinderboek geschikt voor dyslectici

Robotoorlog Boek 1: Geheime kracht – Rian Visser – Books2download – 157 blz.

Rian Visser (1966) schrijft al sinds haar kindertijd, van kriebels waar haar moeder een verhaal voor verzon tot gedichten op haar opa’s typemachine. Toch ging ze na haar middelbare school grafische vormgeving studeren. Op dat vlak werkt ze nu nog steeds. Ze doet bijvoorbeeld de vormgeving van de populaire Grijze Jager-reeks. Pas toen ze kinderen kreeg, ging ze zich richten op kinderboeken schrijven. Inmiddels heeft ze al tientallen kinderboeken op haar naam staan. Maar daarnaast werkt ze ook mee aan programma’s als Sesamstraat en tijdschriften zoals de Bobo en de Okki. Rian Visser is dus erg veelzijdig.

In dit eerste boek van de Robotoorlog-serie volgen we Denny. Sinds de dood van hun ouders wonen Denny en zijn broertje Flint in een weeshuis. Er verschijnen steeds meer gevaarlijke robots en niemand doet er iets aan. Op een dag ontmoet Denny echter een oude man. Hij vecht in zijn eentje tegen vijf robotmachines. En hij wint! De man hoort bij een geheime groep. Daar wil Denny meer van weten.

Robotoorlog Boek 1: Geheime kracht legt de basis voor een serie met een interessant onderwerp: de strijd tussen mensen en robots. We zijn een stukje in de toekomst gereisd, maar niet zover dat het onrealistisch wordt. Robots die de wereld overnemen komen steeds dichterbij, de optie wordt steeds reรซler. En hoofdpersoon Denny blijkt een belangrijke rol te spelen in het oplossen van deze strijd, een zware taak voor iemand die zichzelf nog een ‘kindje’ noemt tegen zijn broertje Flint. Geheime kracht is een spannend verhaal.

Dat Rian Visser een ervaren schrijfster is, merk je als lezer wel. Ze weet je vast te houden. Zeker voor een kinderboek schrijft ze nergens te langdradig en het wordt nergens te moeilijk voor de doelgroep van 10+-ers. Met name jongens zullen het boek leuk vinden, aangezien alle hoofdpersonen en belangrijke bijfiguren jongens zijn. Een jonge, stoere meid ontbreekt, waardoor het boek wel eens groep lezers kan mislopen. Maar zowel voor jongens als voor meisjes is Robotoorlog zeker een aanrader. Het boek is ook zeer geschikt voor moeilijke lezers, vanwege het speciale dyslexie-lettertype en de korte zinnen.

Geheime kracht is het eerste boek uit een reeks, en heeft me zeker nieuwsgierig gemaakt naar de vervolgen. De basis voor een spannend verhaal is gelegd. Denny gaat vast nog vele mooie avonturen beleven!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning โ€“ Zanib Mian โ€“ Vertaling: Najiba Abdellaoui โ€“ Illustraties: Kyan Cheng โ€“ Volt โ€“ 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eรฉn waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood โ€“ Ewoud Sanders โ€“ Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!