Spannend kinderboek in samenwerking met de Efteling

Raveleijn – Paul van Loon – Leopold / Efteling – 246 blz.

Paul van Loon - RaveleijnWelk lezend kind kent Paul van Loon niet? Met zijn bekende boekenseries als De Griezelbus en Dolfje Weerwolfje heeft hij menig kind al laten griezelen. Beide series zijn zo populair dat er zelfs een musical en een film zijn gemaakt. Ook Foeksia, de miniheks is verfilmd. In 2011 kwam Van Loon in samenwerking met het sprookjespark de Efteling met het boek Raveleijn, gebaseerd op een spektakelshow in het pretpark. Er is ook een twaalfdelige televisieserie gemaakt naar aanleiding van het spannende kinderverhaal. Paul van Loon staat garant voor een succesnummer.

In Raveleijn verhuizen Thomas, Joost, Maurits en tweelingzussen Emma en Lisa met hun ouders van de grote stad naar een afgelegen dorp ergens in Limburg, in het voormalige Graafschap Ravenbosch. Ze denken dat het er saai is, maar er gebeurt iets ongelooflijks. Wanneer zij, gelokt door raven en een geheimzinnige stem, onder een oude stadspoort doorgaan, veranderen ze in ruiters te paard. Ze komen terecht in het verleden. Tot hun schrik komen ze er daar achter dat ze De Vijf zijn. Volgens een oude voorspelling moeten ze de magische stad Raveleijn en haar bewoners bevrijden van hun overheerser graaf Olaf Grafhart en zijn monsterlijke wezens. Het lot van Raveleijn ligt in de handen van Thomas en zijn broers en zussen. Maar hoe komen ze aan de magische krachten die nodig zijn om Raveleijn te bevrijden? En welke rol speelt het mysterieuze meisje Samira?

“ ’Eh, wie is die Olaf Grafhart, meneer?’
De oude man glimlachte vreugdeloos.
‘Graaf Olaf Grafhart!’, zei hij, met nadruk op elk woord.
‘De heerser over de stad Raveleijn.’
‘Raveleijn? Dat is de naam die op de poort stond,’ ze Thomas.
‘Dus het is de naam van een stad?’
Samuel knikte.
‘Klopt!’
‘Raveleijn is de hoofdstad van het Graafschap Ravenbosch.’
‘Hé, dat stond op de kaart je Joosten gevonden heeft,’ zei Maurits.
Samuel ging verder alsof hij de onderbreking niet gemerkt had.
‘Al heel lang lijdt het volk van Raveleijn onder de heerschappij van de graaf. Hij bestuurd de stad samen met zijn vrouw, de mooie gravin Halina. Hij onderdrukt het dappere volk, dat helemaal in zijn macht is en in de macht van zijn dienaars’ ”

Ik heb de bijpassende show in de Efteling ook mogen bewonderen, in 2011. Inmiddels schijnt hij zelfs verbeterd te zijn, maar ik vond het toen ook al de moeite waard. Een mechanisch monster, echte steigerende paarden en over het publiek vliegende raven maakten het een waar spektakel.

Het boek is avontuurlijk en spannend. Het is opgebouwd uit hele korte hoofdstukken, waardoor het makkelijk leest en overzichtelijk blijft. Ieder hoofdstuk is geïllustreerd met mooie plaatjes, duidelijk in de stijl die we van de Efteling kennen. Al met al is het een geslaagde samenwerking!

“Raveleijn, waar raven ruijters zullen zeijn!”

Felice Beekhuis

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!