Spannend met enigszins voorspelbaar slot

Divergent 3: Samensmelting – Veronica Roth – Van Goor – 377 blz.

divergent 3LET OP! Deze recensie verraadt een deel van het plot van : Divergent Inwijding en Divergent2: Opstand, de eerste delen van de Divergent-serie.

Veronica Roth is een Amerikaanse schrijfster die pas 22 jaar oud was toen haar bestseller Divergent in Amerika werd uigegeven. Roth is de dochter van een Poolse moeder, een kunstenares, en een Duitse vader. Roth studeerde af in creatief schrijven aan de Northwestern University en woont in de buurt van Chicago. Ze is internationaal bekend als auteur van de Divergent-triologie met de titels Divergent: Inwijding, Insurgent: Opstand en Allegiant: Samensmelting. Het eerste deel van de serie is verfilmd en draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen.

De boeken eigenlijk niet goed los van elkaar te lezen. De Divergent-boeken vormen samen één groot verhaal. Opstand gaat verder waar Inwijding eindigt. Samensmelting is het slot van de trilogie.

In Divergent 1: Inwijding leren we Tris kennen, in een futuristisch Chicago. De stad is opgedeeld in vijf facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke factie zij voor de rest van hun leven willen horen. Voor Beatrice bekent dit dat zij een keuze moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Haar beslissing verrast iedereen, vooral haarzelf.

Divergent 2: Opstand begint na de gruwelijke gebeurtenissen tijdens Tris’ Inwijdingsdag. Tris vlucht weg uit Onverschrokkenheid. Gevoelens van rouw en schuld over de dood van Will en haar ouders achtervolgen haar. Ondertussen woedt er een oorlog tussen de facties. Binnen het hoofdkwartier van Eruditie vinden gevaarlijke ontwikkelingen plaats. In de andere facties heerst verdeeldheid tussen zij die willen vechten en zij die de vrede willen bewaren. Terwijl ze strijdt tegen Eruditie, neemt Tris grote risico’s om haar dierbaren te redden. Met de keuzes die ze maakt, zet ze haar relatie met Tobias en zelfs haar eigen leven op het spel. Door ingrijpende nieuwe ontdekkingen moet Tris volledig accepteren dat ze Afwijkend is, zelfs als ze niet weet wat ze daardoor zal verliezen…

In het slot van de Divergent-serie, Samensmelting, herstelt Chicago van de revolutie en Tobias’ moeder, leider van de factielozen, heeft de macht overgenomen. Tobias en Tris vluchten samen met vrienden de stad uit, ze leren de buitenwereld kennen. Ze worden opgevangen in het hoofdkwartier van het Bureau voor Genetisch Welzijn. Ze ontdekken ze hoe groot de wereld echt is en dat er vliegtuigen bestaan. Vanuit het hoofdkwartier wordt hun oude stad gemanipuleerd. Overal hangen camera’s en alles is te zien. Hun stad blijkt onderdeel van een experiment te zijn en mensen zijn ingedeeld in genetisch beschadigd (GB) of genetisch zuiver (GZ). Tris en Tobias willen de stad bevrijden en daarvoor gaan ze heel ver.

Na het lezen van de eerste twee boeken, was ik bang dat de ontmoeten met de ‘echte wereld’ het uiteindelijke slot zou zijn van het verhaal, dat de kennismaking met de buitenwereld de oplossing zou zijn voor alles. Gelukkig is dit niet het geval. Ook daar is namelijk van alles mis. De ontmoeting met de buitenwereld is niet de oplossing voor alle problemen in Chicago, het is het begin van een hele nieuwe strijd die Tris en Tobias moeten voeren. Niets is wat het lijkt, en niemand is perfect. Opnieuw is de zoektocht naar de waarheid een belangrijk onderwerp.

Wat wel jammer is in Divergent 3: Samensmelting is dat schrijfster Roth opeens de helft van de hoofdstukken vanuit Tobias’ perspectief schrijft. Waar wij als lezers in Inwijding en Opstand alleen met Tris mee konden leven, worden de hoofdstukken nu om en om vertelt namens Tris en Tobias. Hierdoor had ik al in het tweede hoofdstuk vermoedens hoe het boek zou eindigen, en helaas had ik gelijk.

In mijn ogen is het gebruik van Tobias’ perspectief een grote fout van de schrijfster, een schrijfster die verder wel een erg goede en spannende trilogie heeft neergezet. De Divergent-serie als geheel is van grote klasse, met voor zichzelf sprekende personages, veel spanning en stof tot nadenken. De boeken van Veronica Roth zijn zeker een aanrader voor iedereen die al fan is van series als The Hunger Games en Twilight. Nadat je dit derde boek dichtklapt, is het jammer dat je Tris, Tobias en hun vrienden de rest van je leven moet missen. Gelukkig komen de films nog!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!
Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!