Spannende internationale klopjacht

De week van de adelaar โ€“ Albert Boonstra & Maarten van Bommel โ€“ Aspekt โ€“ 291 blz.

Week vd adelaarDe week van de adelaar is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Albert Boonstra, die werkzaam is de wereld van het vermogensbeheer, en Maarten van Bommel, die werkt in de adviesbranche. Boonstra is nieuw in de wereld van fictieverhalen. Van Bommel heeft al meerdere titels op zijn naam staan, namelijk De Verborgen Schaduw, Wlass en het goud van Irina en Dodelijke boslucht.

In De week van de adelaar is student Guido nog maar nauwelijks bekomen van het plotseling overlijden van zijn ouders, wanneer hij ontdekt dat een deel van zijn erfenis op een Zwitserse bankrekening staat. Onderweg daarheen ontmoet hij de Amerikaanse Melinda en overkomt hen een heftig treinongeluk. In de ontstane chaos raakt hij per toeval in het bezit van een kluissleutel met een label waarop de naam van een Zwitserse bank staat. Gedreven door nieuwsgierigheid opent Guido de kluis en ontsluit hij daarmee ook de doos van Pandora. Vanaf dat moment is hij in het vizier van diverse politie- en geheime diensten en, nog veel erger, van een losgeslagen cel van de Russische KGB. Er breekt een genadeloze klopjacht los.

In dit spannende verhaal, waarin de Zwitserse, Duitse, Nederlandse en Franse politie moeten samenwerken tegen een groep ongebonden Russen, moet Guido zien te voorkomen dat hij wordt gepakt. Wie was die Sumarokov die in de trein de kluissleutel in zijn bezit had? Waarom wil de KGB de kluisinhoud zo graag hebben? Wie zijn verraders en wie zijn er te vertrouwen? Wanneer kan de politie ingrijpen? Welke rol kan Guidoโ€™s oom Adelbert, hoogleraar Slavische talen en culturen, spelen in dit geheel?

โ€œGuido staarde de kluis in. Het felle neonlicht van de kluiskelder weerspiegelde op een rood gelakt kistje. Aan twee kanten waren groen uitgeslagen dubbelkoppige adelaars bevestigd. โ€˜Blijkbaar van koperโ€™, mompelde hij tegen zichzelf. De vogelkopjes dienden als hengsels.โ€ Hoe kan dit kistje nu zo belangrijk zijn?

Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Amerika en Rusland zijn allemaal betrokken in dit internationale verhaal. Vluchtende studenten, spionnen, criminelen en geheime diensten houden geen rekening met landsgrenzen. De week van de adelaar is spannend, met een vlotte schrijfstijl en verdeeld over korte deelhoofdstukjes, met steeds wisselende perspectieven. Het boek was moeilijk weg te leggen toen het verhaal eenmaal goed op gang gekomen was.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken โ€“ Carlo Rovelli โ€“ vertaling: Sonja Matthews โ€“ Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino โ€“ Anya Niewierra โ€“ Luitingh โ€“ Sijthoff โ€“ 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukiฤ‡, een Bosnisch โ€“ Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter โ€“ Ruth Wielockx โ€“ Clavis โ€“ 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!