Spannende internationale klopjacht

De week van de adelaar – Albert Boonstra & Maarten van Bommel – Aspekt – 291 blz.

Week vd adelaarDe week van de adelaar is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Albert Boonstra, die werkzaam is de wereld van het vermogensbeheer, en Maarten van Bommel, die werkt in de adviesbranche. Boonstra is nieuw in de wereld van fictieverhalen. Van Bommel heeft al meerdere titels op zijn naam staan, namelijk De Verborgen Schaduw, Wlass en het goud van Irina en Dodelijke boslucht.

In De week van de adelaar is student Guido nog maar nauwelijks bekomen van het plotseling overlijden van zijn ouders, wanneer hij ontdekt dat een deel van zijn erfenis op een Zwitserse bankrekening staat. Onderweg daarheen ontmoet hij de Amerikaanse Melinda en overkomt hen een heftig treinongeluk. In de ontstane chaos raakt hij per toeval in het bezit van een kluissleutel met een label waarop de naam van een Zwitserse bank staat. Gedreven door nieuwsgierigheid opent Guido de kluis en ontsluit hij daarmee ook de doos van Pandora. Vanaf dat moment is hij in het vizier van diverse politie- en geheime diensten en, nog veel erger, van een losgeslagen cel van de Russische KGB. Er breekt een genadeloze klopjacht los.

In dit spannende verhaal, waarin de Zwitserse, Duitse, Nederlandse en Franse politie moeten samenwerken tegen een groep ongebonden Russen, moet Guido zien te voorkomen dat hij wordt gepakt. Wie was die Sumarokov die in de trein de kluissleutel in zijn bezit had? Waarom wil de KGB de kluisinhoud zo graag hebben? Wie zijn verraders en wie zijn er te vertrouwen? Wanneer kan de politie ingrijpen? Welke rol kan Guido’s oom Adelbert, hoogleraar Slavische talen en culturen, spelen in dit geheel?

“Guido staarde de kluis in. Het felle neonlicht van de kluiskelder weerspiegelde op een rood gelakt kistje. Aan twee kanten waren groen uitgeslagen dubbelkoppige adelaars bevestigd. ‘Blijkbaar van koper’, mompelde hij tegen zichzelf. De vogelkopjes dienden als hengsels.” Hoe kan dit kistje nu zo belangrijk zijn?

Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Amerika en Rusland zijn allemaal betrokken in dit internationale verhaal. Vluchtende studenten, spionnen, criminelen en geheime diensten houden geen rekening met landsgrenzen. De week van de adelaar is spannend, met een vlotte schrijfstijl en verdeeld over korte deelhoofdstukjes, met steeds wisselende perspectieven. Het boek was moeilijk weg te leggen toen het verhaal eenmaal goed op gang gekomen was.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!