Spannende zoektocht

Vermist – Sophie McKenzie – Vertaling:Jeske Nelissen – Fontein – 304 blz.

VermistLauren is geadopteerd en als ze voor school een opstel moet schrijven met de titel ‘Wie ben ik?’, kan ze niets verzinnen. Dit brengt haar gedachten aan haar biologische ouders naar boven en ze vraagt haar moeder naar haar echte ouders. Zij wil niets vertellen, het lijkt wel of ze iets voor Lauren achterhoudt. Het gedrag van haar moeder maakt haar alleen maar extra nieuwsgierig en Lauren besluit op zoek te gaan naar haar biologische ouders.
Het blijkt allemaal niet zo gemakkelijk te zijn als ze in gedachten had……

“Mam verstarde helemaal. Even zag ze er doodsbenauwd uit. Toen werd haar gezicht zo strak als een masker. Totaal emotieloos.”

Vermist heeft een hele mooie hardcover waar de spanning vanaf druipt. Het verhaal bestaat uit twee delen en wordt verteld door Lauren, in de eerste persoon. Korte hoofdstukken, een soepele schrijfstijl en geen moeilijke woorden waardoor het makkelijk wegleest. De vele spannende momenten hielden mij voortdurend gefocust op het verhaal en in een paar uurtjes was het boek uitgelezen.

“‘Ik kon alleen nog maar aan haar denken. Vroeger wilde ik alles over mijn verleden weten. Nu móést ik het weten.”

Als Lauren op zoek gaat naar haar biologische ouders denkt ze totaal niet aan de eventuele consequenties die dit kan gaan hebben. Samen met haar beste vriend Jam begint ze aan een spannende zoektocht die niet helemaal zonder gevaar blijkt te zijn.
Bloedstollende en gruwelijke spanning is niet te aanwezig in Vermist, daar is ook de doelgroep niet naar. Maar wel veel mysterie en gevaar dat al spannend genoeg is om je wakker te houden. De ontdekkingen die Lauren doet zijn opzienbarend en zeker toen ik ging beseffen dat dit ook in het echt voorkomt. Vaker dan men zich kan voorstellen.

En stel, dan vind je je biologische ouders, maar je hebt ze al jaren niet meer gezien en je bent opgevoed door andere mensen, die je als je eigen vader en moeder bent gaan beschouwen. Wat dan? Een vraag waardoor ik aan het denken werd gezet.
Het klinkt allemaal heel eenvoudig maar dat is het dus absoluut niet. In plaats van alleen een geweldig, spannend verhaal te schrijven heeft de auteur er ook duidelijk bij stil gestaan wat adoptie inhoudt en wat voor gevolgen het kan hebben. Vermist is geloofwaardig, spannend en mysterieus en ik kan dit boek met veel enthousiasme aanraden!

Sophie McKenzie woont samen met haar tienerzoon in Londen. Ze heeft gewerkt als journalist en redacteur en is tegenwoordig fulltime schrijfster. Dit debuut Vermist werd meermalen bekroond, onder andere met de Red House Book Award. Naast het schrijven van romans voor jongeren schrijft ze ook thrillers voor volwassenen. Vermist is het eerste deel van een trilogie alleen zijn de andere twee boeken van deze trilogie nog niet in het Nederlands vertaald.

Wendy Wenning

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!