De spannendste Nederlandse goudjacht ooit

Lutine – Martin Hendriksma – De Geus – 317 blz.

De LutineHet Britse fregat De Lutine verging in oktober 1799 in een hevige storm tussen Terschelling en Vlieland. Van de 255 bemanningsleden overleefde er slechts één de ramp. Het schip was met duizenden kilo’s goud en zilver onderweg van het Engelse Yarmouth naar Hamburg om de economie van deze stad, destijds een zeer belangrijk handelsknooppunt , van de ondergang te redden. Het goud en zilver belandde dus op de bodem van de Noordzee en was de aanleiding tot een ongekende goudjacht: de meest recente bergingspoging werd pas in 2010 stopgezet.
De schrijver en journalist Martin Hendriksma dook, als zovelen voor hem, in de geschiedenis van De Lutine en dat heeft een mooi boek opgeleverd.

Hendriksma schrijft zeer boeiend over de bouw en het reilen en zeilen van het fregat , de opvarenden, de schipbreuk , de vele legale en illegale bergingsacties en de omvang van de goud- en zilverschat. Dat het boek de lezer meteen “pakt” is vooral te danken aan Hendriksma’s stijl en manier van werken. Hij schrijft vlot, heeft humor en brengt het verhaal dichtbij door veelvuldig te citeren uit scheepsjournalen .

De Lutine was oorspronkelijk een Frans schip, gebouwd in Toulon. Eén van de officieren op het schip was Jean Jacques Cotignon. Over de bewoners van Smyrna noteerde hij: “ Robuuste mannen, behendig en van top tot teen bewapend. In het algemeen ziet men sowieso geen Turk, hoe arm ook, die aan zijn ceintuur niet tenminste vier geweren , een kromzwaard en een dolk heeft hangen. De vrouwen zijn volledig gesluierd en wee diegene die het woord tot hen richt of slechts naar hen kijkt… hij wordt ter plekke afgeslacht”. La Lutine ( de Fee ) kwam in 1779 van de werf en viel in 1793 als oorlogsbuit in Britse handen.

De schrijver sprak ook met nazaten van de verschillende bergers, mensen die soms totaal geobsedeerd raakten door de schatten op de zeebodem. Deze persoonlijke , soms dramatische verhalen, maken deze geschiedenis des te interessanter om te lezen.
Hendriksma heeft drie jaar aan dit boek gewerkt , zeer veel archiefonderzoek gedaan en kennis genomen van de omvangrijke literatuur over deze ramp. Dat heeft geresulteerd in een voortreffelijk werk dat ik iedereen kan aanraden.

Dick Huitema.

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!