Spanning in New York

Het Museummysterie – Robin Stevens – vertaling Lidwien Biekman – Van Goor – jeugdboek – 220 blz. – naar een idee van Siobhan Dowd

Ga je op vakantie naar New York of zou je daar graag het Guggenheimmuseum willen bezoeken? Hou je van puzzeldetectives? Dan is dit precies het boek om deze zomer mee te nemen of thuis op de bank te lezen. De hoofdpersonen van Het museummysterie zijn Ted, zijn zus Kat en zijn neef Salim. Ted en Kat komen met hun moeder logeren in New York, waar Salim sinds drie maanden met zijn moeder woont. Zijn moeder, tante Glo voor Ted en Kat, werkt in het Guggenheimmuseum en heeft daar een pittige baan. De moeders van Salim, en van Ted en Kat zijn zussen, en ze wilden elkaar graag weer zien. Salims vader woont nog in Engeland, zijn ouders zijn gescheiden, en de vader van Ted en Kat wilde niet mee.

Zodra ze in New York zijn, gaan ze met tante Glo mee naar het museum, want die mag daar haar eerste tentoonstelling presenteren. Een hele eer en vreselijk spannend voor tante. Ze leidt hen rond door het museum tot onverwacht het brandalarm afgaat en ze rookwolken zien. Iedereen moet snel maken dat ze het museum verlaten; de laatste die naar buiten komt is tante Gloria. De mensen van de brandweer ontdekken dat er geen brand was maar dat het slechts om twee rookbommen ging. Wel is in die korte tijd een schilderij gestolen dat enkele miljoenen waard is; een schilderij waarvan Ted zeer onder de indruk was toen hij het even daarvoor bekeek.

De politie komt erbij, de mensen die aanwezig waren in het museum toen de brand uitbrak worden ondervraagd waar ze waren en wat ze hadden gezien. Eenmaal thuis is tante Gloria erg overstuur, zij was verantwoordelijk voor het museum en voelt zich nu ook verantwoordelijk voor de diefstal. Even later wordt dat nog erger, de politie komt om haar mee te nemen naar het politiebureau en arresteert haar vervolgens. De moeder van Ted en Kat blijft bij haar als steun.

De drie kinderen laten het er niet bij zitten; ze hebben eerder een mysterie opgelost, d.w.z. Ted en Kat, en dat zullen ze nu weer doen, met behulp van hun slimme neef. Salim kent inmiddels New York een beetje en het museum en zijn medewerkers behoorlijk goed en dat is maar wat handig. Ted heeft een bijzondere gave, die vaak lastig is – vooral voor anderen – maar ook zijn voordelen heeft. Hij bekijkt zaken vanuit een ander perspectief dan de meeste mensen en kan vervolgens dat idee volkomen loslaten en de hele boel op zijn kop zetten om het vanuit een andere invalshoek te beschouwen. Hoe hij, samen met zus en neef, te werk gaat, vertel ik natuurlijk niet.

Dit is het tweede detectiveboek over Ted, Kat en Salim, maar door een andere schrijfster geschreven. Het eerste boek, Het reuzenradmysterie dat zich afspeelt in Londen, is het werk van Siobhan Dowd. Zij had een idee voor dit vervolg, maar ze kon het helaas niet schrijven omdat ze overleed aan kanker. Een groot gemis, want ze heeft prachtige jeugdboeken geschreven. De uitgever vroeg Robin Stevens dit boek te schrijven naar het idee van Dowd.
Een hele uitdaging, want Siobhan Dowd was een bijzondere schrijfster die heel fijntjes een ingewikkeld personage als Ted neer kon zetten. Dat is Robin Stevens niet gelukt. Waar Dowd veel tussen de regels liet, wordt Stevens concreet; je kunt het zien als het verschil tussen een pentekening en een houtskoolsketch. Maar na de eerste hoofdstukken, als de lezer de kinderen kent, komt er vaart in het verhaal. Een aanrader voor de vakantie, en heel goed te lezen zonder de voorkennis van deel 1. Maar als je dit een mooi boek vindt, lees dan vooral Het Reuzenradmysterie ook. Het is toch vakantie.

Hanneke de Jong

Andere recensies

Een koord boven de afgrond – Cyrille Offermans – De Arbeiderspers – 616 blz. Een iets beschuttere plek misschien (2017), Midden in het onbewoonbare (2020), en dan nu Een koord boven de afgrond (2023): de titels van de gebundelde dagboeknotities van Cyrille Offermans worden...
Lees verder Categorie: Essays, Literatuur
| Reageer!
Breydel – Lisa Demets – Uitgeverij Vrijdag – 265 blz. Op 11 juli 1302 versloegen de volksmilities van enkele Vlaamse steden het prestigieuze Franse ridderleger nabij de stad Kortrijk. De onverwachte nederlaag sloeg in als een bom. Na de slag verzamelde de Vlaamse coalitie...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Zo voelt het om een vogel te zijn – Tim Birkhead – Illustraties: Catherine Rayner – Vertaling: Steven Blaas – Lemniscaat – 48 blz. Informatieve boeken zijn bijna nooit heel geschikt om voor te lezen. Zo voelt het om een vogel te zijn is...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Non-fictie
| Reageer!