Spirituele kijk op dementie

De verborgen zin van dementie – Hans Stolp – Ankh Hermes – 128 blz.

verborgenHans Stolp is pastor, auteur en veelgevraagd spreker. Hij heeft al talloze boeken op zijn naam staan. In dit boek houdt hij een pleidooi voor een andere omgang met dementie en dementerenden.

Achterflap: Dementie is een ziekte die bij veel mensen angst oproept. Geheugenverlies, verlies van decorum en het niet meer herkennen van geliefden zijn voor de zieke zelf en alle betrokkenen immers ingrijpend. Mensen zien deze ziekte vaak als een uitzichtloos lijden en steeds vaker wordt er gekozen voor euthanasie in een vroeg stadium. Hans Stolp wil laten zien dat er ook een ander antwoord mogelijk is. Hij laat ons de verborgen kant zien, de geestelijke groei die dementie kan bieden. Een transformatie die het mogelijk maakt het leven na de dood en een volgend aards leven meer bevrijd en ontlast te beginnen. Het is tijd om de spirituele aspecten die verbonden zijn aan dementie te belichten, zodat we anders tegen de ziekte aan gaan kijken en anders met dementerende om zullen gaan.

Na een duidelijke inleiding, twaalf hoofdstukken, gevolgd door een bijlage en een lijst met voetnoten houdt Hans Stolp zijn pleidooi. Hij vertelt duidelijk over dementie, de stadia die de patiënt daarin doorloopt en zijn visie op deze stadia, de verzorging en hoe wij er mee omgaan.

In de gezondheidszorg gaan we er vanuit dat de mens een drie-eenheid is. Een geheel van een lichaam, een sociaal en een geestelijk wezen. We gaan uit van wat je daadwerkelijk kunt waarnemen. Hans Stolp gaat uit van het principe dat de mens bestaat uit een vier-eenheid; een fysiek lichaam, een etherisch lichaam, een astraal lichaam en de geest.

Bij dementie kan de patiënt zich fysiek steeds minder uiten. Het lichaam trekt zich terug maar de geest en het verwerken van alles wat je hebt mee gemaakt wordt dan juist sterker, aldus Stolp. Dementie kent vier stadia. En juist die laatste stadia heeft de mens nodig om alles te verwerken en afscheid te kunnen nemen van het leven.
Men denkt dat mensen niet bereikbaar zijn in het laatste stadium van dementie, maar net als bij comapatiënten kunnen ze nog waarnemen dus Stolp pleit voor een liefdevolle verzorging, respect en rust zeker in deze fase.

Of je gelooft in een volgend leven, in het spirituele of niet, doet dat er eigenlijk niet toe, omdat de basis, een liefdevolle verzorging tot het einde niet meer dan vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Dit boek geeft een zuivere en verlichtende kijk op dementie en wijst er op, dat hoe je er ook over denkt, je zorg moet verlenen vanuit je hart.

Conny Schelvis

Andere recensies

Verplicht gelukkig. Dagelijks leven in een communistische heilstaat – Garrie van Pinxteren – Pluim- 206 blz. China, het rijk van eeuwenoude beschavingen, tientallen talen, vele godsdiensten en het hoogste inwoneraantal ter wereld. Garrie van Pinxteren kwam er in 1982 als student sinologie toen het...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Het meisje, de walvis, de schildpad en de axolotl – Katinka Polderman – Illustraties: Merel Corduwener – Lebowski – 128 blz. In de begeleidende brief, wordt dit boek ‘een liefdevolle parodie’ genoemd op het veel verkochte boek van Charlie Mackesy. Dat boek stond een...
Lees verder Categorie: Lichte literatuur, Sprookjes
| Reageer!
Het Stravinsky-spel – Arthur Japin – De arbeiderspers – 287 blz. Susan Sontag (geboren in 1933 als Susan Rosenblatt) was een Amerikaanse schrijfster en denker. Cody Garner (een verzonnen personage) ontmoet haar in 1946. Cody is zwaar onder de indruk van Susan omdat ze...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!