Staal kent geen genade

Drägan Duma: Het Zwarte Kristal – Patty van Delft – Celtica Publishing – 392 blz.

het-zwarte-kristalHet Zwarte Kristal is het laatste deel in de Drägan Duma trilogie van Patty van Delft. Eerder in deze serie zijn Zij die Hoort (2014) en Bondgenoten & Verraders (2015) verschenen.

Goud en Zilver, samen verbonden…

Jill en Skylar hebben alles achter zich gelaten om in de Buitenwereld het Zwarte Kristal te vernietigen, het duistere object dat de mens op Drägan Duma verbindt aan de kwaadaardige magiër Morbiston. Met slechts een handvol aanwijzingen staan ze aan het begin van een avontuur in een wereld waar magie ongewenste aandacht trekt. En hoe verberg je draken op een plaats waar mythische wezens niet langer voorkomen?

Terwijl de magiër en zijn Morbiden op Drägan Duma nog altijd dood en verderf zaaien, begint voor Jill en Skylar een race tegen de klok. De onstabiele verbinding teistert de Buitenwereld en tegenslagen maken de missie nog moeilijker dan verwacht. Volgens de profetie kan Morbiston alleen voorgoed worden verslagen door magie in vertrouwen te bundelen. Maar Jill raakt gaandeweg zelfs het vertrouwen in zichzelf kwijt. Kan zij haar twijfels opzijzetten om een einde te maken aan Morbistons duistere macht?

Mijn mening

Wow! Wat een geweldig slotboek van een serie. Het Zwarte Kristal begint, net zoals bij Bondgenoten & Verraders, een paar weken na de gebeurtenissen van het vorige boek. Jill en Skylar zijn in de Buitenwereld, onze wereld, en onderweg naar een jungle. Hier moeten zij het Zwarte Kristal zien te verwoesten, om een stap dichterbij het winnen van de oorlog te kunnen komen. Al in het eerste hoofdstuk wordt je weer helemaal meegezogen in de wereld van Drägan Duma en Jill.

Naast het verhaal van Jill en Skylar in de Buitenwereld, kom je ook te weten wat er in die maanden gebeurt op Drägan Duma. Om de paar hoofdstukken lees je vanuit het perspectief van Moradeth, een draak die vanaf boek 1 al in het verhaal voorkomt. Ik vond het zelf erg interessant om de oorlog op die manier in de gaten te kunnen houden en tegelijk ook humoristisch om vanuit het perspectief van een draak te lezen. Deze denken aanzienlijk anders dan mensen en de manier van schrijven veranderde in deze hoofdstukken ook, ten opzichte van het perspectief van Jill.

De groei die een aantal personages in dit boek doormaakt, is erg indrukwekkend om te lezen. Zo verandert Jill steeds meer in de leider waarvan verwacht wordt dat ze het is. Waar ze aan het begin van de serie nog onzeker was over of ze wel geschikt was als toekomstige leider, is zij aan het eind van Het Zwarte Kristal een heel stuk zekerder van deze taak. Haar onzekerheden blijven nog steeds, maar een heel stuk minder. Dit heeft duidelijk meerdere lagen aan haar persoonlijkheid gegeven en gaf echt het gevoel alsof zij ieder moment op mijn stoep kon staan.

Oorlogen zijn niet altijd binnen een weekje weer over en het zijn niet alleen de mensen die je niet kent, die omkomen. In Het Zwarte Kristal wordt dit heel mooi weerspiegeld. Vrienden en families worden uit elkaar gerukt, het volk kan ongeduldig gaan worden en zich tegen haar leiders keren, belangrijke leiders worden verloren. Dat alles, terwijl ieder zich sterk moet houden en door moet blijven vechten. Hoop moet behouden blijven en steun mag zeker gezocht worden. Oorlogen worden in veel YA boeken snel afgehandeld of alleen de toppen ervan worden duidelijk benoemd. In Het Zwarte Kristal komt het rauwe en lelijke deel van een oorlog naar voren. Dit is iets wat ik zeer kan waarderen in een boek. Ik kan dan ook vertellen dat ik er heel wat zakdoekjes doorheen heb gejaagd tijdens het lezen.

Een en al lof voor Het Zwarte Kristal van Patty van Delft! Ik ben erg benieuwd naar wat we in de toekomst van haar kunnen verwachten, ik hoop nog een hoop boeken in de wereld van Drägan Duma. Voor mijn gevoel is nu net het topje van deze wereld verkent en kan er nog zo veel meer ontdekt worden! Ik kijk nu al uit naar het volgende boek van Patty van Delft, absoluut!

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. “Er waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!