Stadse dame op het platteland

Het kippencollectief – Susan Juby โ€“ Vertaling Tracey Drost – Plegt – Pepperbooks โ€“ 368 blz.

Kippencollectief 1311.inddDe Canadese Susan Juby schreef diverse kinderboeken en Young-Adults. Het kippencollectief is haar eerste roman voor volwassenen en die heeft al enkele nominaties in de wacht gesleept voor diverse literaire prijzen.

Het kippencollectief vertelt het verhaal van vier heel verschillende karakters die tot elkaar veroordeeld zijn een verlaten en zo goed als failliete boerderij nieuw leven in te blazen.
Prudence Burns, een nogal naรฏef jonge vrouw uit New York, ziet haar relatie stuk gaan en zit er helemaal doorheen. Als ze te horen krijgt dat ze de verlaten boerderij van een verre oom erft, besluit ze vol idealen af te reizen naar Canada om er een ecoboerderij van te maken.

Als ze daar aankomt blijkt de boerderij verwaarloosd te zijn en de grond eromheen lijkt op een dor maanlandschap. Verder loopt er een getraumatiseerd schaap en een bozige voorman rond. Deze voorman Earl is al op leeftijd en heeft het plan met een camper eropuit te trekken. Als hij hiervoor echter niet genoeg geld heeft en hoort dat hij de helft van de opbrengst van de boerderij krijgt bij verkoop, besluit hij te blijven. Vervolgens trekt de aan alcohol verslaafde en aan straatvrees lijdende overbuurjongen bij hen in. Hij helpt met klussen tegen gratis kost en inwoning. De vierde hoofdpersoon in het verhaal is de elfjarige Sara. Een meisje dat een nieuw thuis zoekt voor haar showkippen en eigenlijk wil ze zelf ook wel blijven. Met zijn vieren, een hoop creativiteit en geluk hopen ze de boerderij nieuw leven in te blazen.

Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van de vier hier boven genoemde personages. Boven elk hoofdstuk de naam van degene die aan het woord is. Het leuke is dat je zo een zelfde gebeurtenis door verschillende ogen ziet en je leert hierdoor de personages wat beter kennen. Ook merk je in de loop van het verhaal dat ze aan het begin ver van elkaar af staan en steeds meer naar elkaar toe groeien en elkaar lijken te gaan begrijpen.

Het verhaal is luchtig en zit boordevol vooroordelen, niet zo zeer negatief en richting het plattelandsleven maar vooral ook hoe de mensen op het platteland tegen de stadse Prudence aan kijken. Dit samen met de enorme naรฏviteit die Prudence uitstraalt en waarmee ze toch heel veel voor elkaar lijkt te krijgen, maakt het verhaal extra grappig en daarom ga je al glimlachend door het boek heen. Of het nu de manier is waarop het Prudence lukt de mensen voor haar karretje te spannen of hoe ze geld wil verdienen, door onder andere voor een handjevol eigen geteelde radijs een hele marktkraam af te huren, ze weet bij iedereen een plaatsje in het hart te veroveren en doet dit ook bij de lezer. Maar boven alles is het gewoon een heerlijk luchtig en grappig boek waarvan ik het jammer vond dat het uit was.

Conny Schelvis

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren โ€“ Samenstelling CEMPER โ€“ Illustraties: Puck Koper โ€“ Lannoo โ€“ 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!