Stemmen voor de doodstraf

Cel 7 – Kerry Drewery – Vertaling door Selma Soester โ€“ Luitingh โ€“ Sijthoff – 382 blz.

Kerry Drewery is een Engelse schrijfster. Ze studeerde cum laude af in Professional Writing. Ze was een finalist in de BBC-competitie Scriptschrijven voor kinderen. Eerder was ze genomineerd voor de prestigieuze CILIP Carnegie Medal. Cel 7 is Drewery’s eerste boek, maar ook de twee vervolgen zijn inmiddels al geschreven en in haar eigen land uitgegeven.

Multimiljonair en beroemdheid Jackson Paige is vermoord. De 16-jarige Martha wordt bij het lijk gevonden, met een geweer in haar hand. Het lijkt dus een uitgemaakte zaak, vooral in een maatschappij waarin geen rechters meer aan te pas komen maar het publiek via de populaire realityshow Dood is gerechtigheid beslist of iemand schuldig is of niet. Bovendien heeft Martha zelf schuld bekend. Maar is ze wel schuldig? Of is de realiteit veel complexer dan de media het publiek wil doen geloven? De countdown begint. Blijft ze leven of gaat ze dood? Jij beslist!

Het onderwerp van Cel 7 is krachtig en zeer zeker actueel. Drewery laat zien hoe de wereld van nu kan doorslaan in ’transparantie’ en ‘democratie’. De auteur schetst hiermee een dystopie. De wereld vergaat niet, maar het is wel een schrikbeeld. Het is een interessant concept met hele verkeerde gevolgen. Iedereen is rechter, maar niet iedereen ziet dat de rijken meer te vertellen hebben omdat ze vaker kunnen stemmen. “Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen”, zoals de bekende quote klinkt.

Naast dit goede onderwerp, is ook de uitwerking van de personages het benoemen waard. Martha, Eve, Isaac en de anderen zijn geloofwaardige mensen, met hun eigen karakter, mening en achtergrond. Je gelooft waar ze voor staan. Je voelt hun onmacht. Dit maakt Cel 7 intrigerend en intens.

Daarbij leest Cel 7 ook nog eens als een trein. Een rasechte pageturner. Door korte hoofdstukken en de regelmatige perspectiefwisselingen pak je als lezer heel makkelijk steeds een extra stukje van het verhaal mee. Je krijgt de situatie voorgelegd uit veel verschillende oogpunten, waarna je zelf ook een beter voor rechter mag spelen. Natuurlijk heb je als lezer daarin een flink streepje voor, want je mag meekijken in het hoofd van de ‘moordenaar’.

Ik durf hier te beweren dat Cel 7 van Kerry Drewery en de twee vervolgen in de categorie The Hunger Games, Divergent en The Maze Runner thuishoort. Het boek is verslavend van begin tot eind.

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits โ€“ Annemarie van der Eem โ€“ Illustraties: Jelle Brunt โ€“ Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was โ€“ Mariska Overman – Kluitman – 256 blz. ย  Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!