Stemmen voor de doodstraf

Cel 7 – Kerry Drewery – Vertaling door Selma Soester – Luitingh – Sijthoff – 382 blz.

Kerry Drewery is een Engelse schrijfster. Ze studeerde cum laude af in Professional Writing. Ze was een finalist in de BBC-competitie Scriptschrijven voor kinderen. Eerder was ze genomineerd voor de prestigieuze CILIP Carnegie Medal. Cel 7 is Drewery’s eerste boek, maar ook de twee vervolgen zijn inmiddels al geschreven en in haar eigen land uitgegeven.

Multimiljonair en beroemdheid Jackson Paige is vermoord. De 16-jarige Martha wordt bij het lijk gevonden, met een geweer in haar hand. Het lijkt dus een uitgemaakte zaak, vooral in een maatschappij waarin geen rechters meer aan te pas komen maar het publiek via de populaire realityshow Dood is gerechtigheid beslist of iemand schuldig is of niet. Bovendien heeft Martha zelf schuld bekend. Maar is ze wel schuldig? Of is de realiteit veel complexer dan de media het publiek wil doen geloven? De countdown begint. Blijft ze leven of gaat ze dood? Jij beslist!

Het onderwerp van Cel 7 is krachtig en zeer zeker actueel. Drewery laat zien hoe de wereld van nu kan doorslaan in ’transparantie’ en ‘democratie’. De auteur schetst hiermee een dystopie. De wereld vergaat niet, maar het is wel een schrikbeeld. Het is een interessant concept met hele verkeerde gevolgen. Iedereen is rechter, maar niet iedereen ziet dat de rijken meer te vertellen hebben omdat ze vaker kunnen stemmen. “Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen”, zoals de bekende quote klinkt.

Naast dit goede onderwerp, is ook de uitwerking van de personages het benoemen waard. Martha, Eve, Isaac en de anderen zijn geloofwaardige mensen, met hun eigen karakter, mening en achtergrond. Je gelooft waar ze voor staan. Je voelt hun onmacht. Dit maakt Cel 7 intrigerend en intens.

Daarbij leest Cel 7 ook nog eens als een trein. Een rasechte pageturner. Door korte hoofdstukken en de regelmatige perspectiefwisselingen pak je als lezer heel makkelijk steeds een extra stukje van het verhaal mee. Je krijgt de situatie voorgelegd uit veel verschillende oogpunten, waarna je zelf ook een beter voor rechter mag spelen. Natuurlijk heb je als lezer daarin een flink streepje voor, want je mag meekijken in het hoofd van de ‘moordenaar’.

Ik durf hier te beweren dat Cel 7 van Kerry Drewery en de twee vervolgen in de categorie The Hunger Games, Divergent en The Maze Runner thuishoort. Het boek is verslavend van begin tot eind.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!