Stiefmoederen is een werkwoord

Dat is mijn moeder niet! –Daniëlle de Groene – A.W. Bruna – 166 blz.

Dat is mijn moeder nietDaniëlle de Groene werd verliefd, tot over haar oren, op een gescheiden man met twee kinderen. De liefde op zich is uiteraard niet zo speciaal, dat maken we allemaal (hopelijk) wel eens mee, maar plots gebombardeerd worden tot “stiefmoeder” is dat wel.
Hoe ga je om met twee jonge koters die helemaal niet jouw kinderen zijn?
Hoe zal je je kunnen plaatsen in dit nieuw samengesteld gezin?
Hoe zal de “echte” moeder op je reageren?
Wat als er nog een “eigen” kindje bij komt?

In Dat is mijn moeder niet! vertelt Daniëlle openhartig, luchtig en met een vleugje humor over de fijne maar ook over de moeilijke momenten die het “stiefmoederen” met zich meebrengt.

“Ik help de kinderen met hun huiswerk en hun bijles, maar spreek nooit een leerkracht, omdat ik niet meega naar de gesprekjes op school. En dat hoeft ook niet omdat ze twee ouders hebben die daar probleemloos samen naartoe gaan. Aan, uit. Wel, niet. Soms zet ik het zelf aan en uit. En op andere momenten bepalen anderen dat voor mij.”

“Mijn stiefdochter maakte alles goed door na de wedstrijd direct van het veld op mij af te stormen en me te zoenen. Met snot en al. Alsof ze alles piekfijn aanvoelt. Of misschien vond ze het gewoon leuk om me te zien, maar een duidelijker statement had ze niet kunnen maken.”

Het is een verhaal van wankel evenwicht zoeken, twijfelen aan jezelf en de anderen, stilaan groeien, aanvaarding en respect verdienen en geven.

Ben je zelf stiefmoeder? Dit boek doet je inzien dat je zeker niet alleen bent en dat het altijd maar beter gaat, zowel voor jezelf als voor de kinderen.
Ben je zelf moeder met een nieuwe partner? Dan moet je zeker dit boek lezen! Je zult inzicht krijgen in zowel de gevoelens van je nieuwe partner als deze van je kinderen en je beter kunnen inleven.
Evengoed zal Dat is mijn moeder niet! regelmatig een glimlach op je gezicht toveren vanwege de o zo herkenbare situaties.

Ann Roemaet

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. “Er waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!