Stiefmoederen is een werkwoord

Dat is mijn moeder niet! –Daniëlle de Groene – A.W. Bruna – 166 blz.

Dat is mijn moeder nietDaniëlle de Groene werd verliefd, tot over haar oren, op een gescheiden man met twee kinderen. De liefde op zich is uiteraard niet zo speciaal, dat maken we allemaal (hopelijk) wel eens mee, maar plots gebombardeerd worden tot “stiefmoeder” is dat wel.
Hoe ga je om met twee jonge koters die helemaal niet jouw kinderen zijn?
Hoe zal je je kunnen plaatsen in dit nieuw samengesteld gezin?
Hoe zal de “echte” moeder op je reageren?
Wat als er nog een “eigen” kindje bij komt?

In Dat is mijn moeder niet! vertelt Daniëlle openhartig, luchtig en met een vleugje humor over de fijne maar ook over de moeilijke momenten die het “stiefmoederen” met zich meebrengt.

“Ik help de kinderen met hun huiswerk en hun bijles, maar spreek nooit een leerkracht, omdat ik niet meega naar de gesprekjes op school. En dat hoeft ook niet omdat ze twee ouders hebben die daar probleemloos samen naartoe gaan. Aan, uit. Wel, niet. Soms zet ik het zelf aan en uit. En op andere momenten bepalen anderen dat voor mij.”

“Mijn stiefdochter maakte alles goed door na de wedstrijd direct van het veld op mij af te stormen en me te zoenen. Met snot en al. Alsof ze alles piekfijn aanvoelt. Of misschien vond ze het gewoon leuk om me te zien, maar een duidelijker statement had ze niet kunnen maken.”

Het is een verhaal van wankel evenwicht zoeken, twijfelen aan jezelf en de anderen, stilaan groeien, aanvaarding en respect verdienen en geven.

Ben je zelf stiefmoeder? Dit boek doet je inzien dat je zeker niet alleen bent en dat het altijd maar beter gaat, zowel voor jezelf als voor de kinderen.
Ben je zelf moeder met een nieuwe partner? Dan moet je zeker dit boek lezen! Je zult inzicht krijgen in zowel de gevoelens van je nieuwe partner als deze van je kinderen en je beter kunnen inleven.
Evengoed zal Dat is mijn moeder niet! regelmatig een glimlach op je gezicht toveren vanwege de o zo herkenbare situaties.

Ann Roemaet

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!