Strijd tussen moslims en christenen

De Hand van Fatima – Ildefonso Falcones – Luitingh-Sijthoff – 944 blz.

De hand van fatimaHet boek De Hand van Fatima neemt je mee naar het zuiden van Spanje aan het eind van de zestiende eeuw. In de Alpujarras, het onherbergzame berggebied, komen de onderdrukte Moren in opstand tegen de christelijke overheersing. Het verhaal draait om Hernando en zijn rol in deze opstand. Hernando is een christenmoslim met blauwe ogen. Opgevoed als moslim, maar zijn biologische vader was een christen. Centraal in het boek staat de strijd tussen deze twee culturen en de keuzes die Hernando hier in maakt en soms buiten zijn wil moet maken en de consequenties hiervan.

Tijdens deze opstand en onderdrukking van de Moren lees je hoe Hernando van een jongen opgroeit tot een man, leef je mee met zijn volk, familie en de liefde(s) van Hernando.
Het geeft een deel weer van de geschiedenis die ik zelf nog niet kende, waardoor het, mij in ieder geval, bleef boeien. De onderdrukking en de manier waarop, is een haast vergeten stuk geschiedenis. Door dit boek heb ik een beter beeld van de moslims, hun geloof en de tradities gekregen. Maar het is niet alleen een droog geschiedenis boek, of een verheerlijking van een van de twee partijen. Juist de strijd die de hoofdpersoon steeds moet strijden en de keuzes die hij moet maken doordat hij door beide culturen is gevormd, maken het tot een mooi en makkelijk leesbaar boek, dat je moeilijk weg kunt leggen.

Het geloof van de jonge Moor in vreedzame oplossingen en de hoop vrij zijn geloof te kunnen beleven, en zijn zoektocht en hindernissen hierin naar zijn grote liefde, maken deze hoofdrolspeler sympathiek en trekt je steeds verder het verhaal in.
Het geheel wordt boeiend verteld, zonder dat Falcones zich teveel verliest in uitgebreide beschrijvingen en details. Wel is het boek expliciet in beschrijvingen van de misdaden die door beide partijen in deze strijd werden begaan. Dit kan in eerste instantie nogal confronterend over komen.

Het verhaal wordt uit het standpunt van de moslims beschreven, maar de schrijver schuwt niet de slechte kanten van beide partijen te laten zien. De karakters zijn goed beschreven en uitgewerkt. Lijnen lopen mooi door in het hele verhaal. Het geheel is niet voorspelbaar, want de schrijver weet elke keer weer een draai aan het geheel te geven, waardoor het boek blijft boeien. De vlotte schrijfstijl van Falcones maken het boek dus zeer goed leesbaar. Al met al een meeslepend, spannend verhaal in een historische setting, een aanrader voor wie van dit genre houdt.

Jeanine Notten

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits โ€“ Annemarie van der Eem โ€“ Illustraties: Jelle Brunt โ€“ Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was โ€“ Mariska Overman – Kluitman – 256 blz. ย  Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!