Stugge IJslanders geven hun geheimen niet zomaar prijs

Verdwijnpunt – Arnaldur Indriðason –  Vertaling: Adriaan Faber – Querido – 248 blz.

De boeken van de IJslandse schrijver Indriðason worden door uitgeverij Querido nog steeds literaire thrillers genoemd. Het is een etiket dat veel uitgevers gebruiken en vaak klopt het niet. Ook deze keer is het niet helemaal juist. De boeken van Indriðason zijn politieromans – misschien een verouderd begrip, maar wel kloppend – met in de hoofdrol de nukkige, ouderwetse inspecteur Erlendur Sveinsson. Het karakter van Sveinsson doet wat denken aan Maigret.

Deze keer ‘kampeert’ Sveinsson in zijn verlaten en vervallen ouderlijk huis in de Oostfjorden. Hij wordt er, zoals ook in eerdere romans, sterk herinnerd aan de verdwijning van zijn broertje Bergur. Een verdwijning waar Erlendur zich verantwoordelijk voor voelt. Dromen en hallucinaties over de gebeurtenis blijven in de koude nachten dan ook niet uit.

Hij ontmoet er de vossenjager Bóas die met hem praat over een storm in de Tweede Wereldoorlog waarin een groep Engelse soldaten verdwaalde en in de problemen kwam en waarin een vrouw genaamd Matthildur voorgoed verdween. Zij ging dezelfde route als de soldaten, in tegengestelde richting, maar werd nooit door hen gezien. Waarom niet?

Erlendur start een onofficieel onderzoek, maar de meeste getuigen uit de jaren 40-45 zijn dood en dus wordt het een moeizame zoektocht. Het onherbergzame landschap en de stugge IJslanders vormen weer een prachtig decor voor Verdwijnpunt. Erlendur is vasthoudend als altijd en tergt de oude mensen die nog iets afweten van het leven van de verdwenen vrouw en haar man Jakob, die ook al weer jaren dood is.

Hij komt erachter dat de bejaarde visser Ezra, een vriend van Jakob, een verhouding heeft gehad met Matthildur en dat Ezra in het koelhuis werkte waar het lijk van de verdronken Jakob tijdelijk werd bewaard voor het gekist werd. En passant stuit Erlendur op sporen van zijn verdwenen broertje. Als je van spannende, maar vooral goedgeschreven boeken houdt, dan zal Arnaldur Indriðason je nooit teleurstellen. Zijn stijl is tamelijk sober. Hij moet het hebben van zijn prachtig beschreven karakters en de barre IJslandse landschappen, want die zullen je niet snel loslaten.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!