Sublieme afsluiting van een zinderend vierluik

Eindspel – De Noordzeemoorden – Isa Maron – The House of Books – 456 blz.

Isa Maron (1965) is schrijfster en schrijfcoach. Het eerste deel van het vierluik De Noordzeemoorden verscheen in 2014, Galgenveld. IJskoud en Ritueel zijn het 2e en 3e deel en inmiddels is het afsluitende deel, Eindspel, verschenen.

Terwijl rechercheur Maud Mertens nog druk bezig is, samen met haar collega Niels, met de ontknoping van de zaak van de tien hoofden die gevonden zijn in een tuin van een villa, dient zich er een nieuwe zaak aan. Een hoogbejaard echtpaar is in hun eigen huis verschrikkelijk toegetakeld en vermoord. Ondertussen vertrekt Kyra Slagter naar Londen, om met de seriemoordenaar Vincent te gaan praten. Ze is er van overtuigd dat hij haar kan vertellen waar haar verdwenen zus Sarina is. Maar krijgt ze hem zover dat hij haar de juiste weg wijst? Zal aan alle onzekerheid eindelijk een einde komen?

Eindspel begint met een bladzijde waar in korte lijnen verteld wordt wat er in de vorige delen gebeurd is. Wel prettig, omdat er geruime tijd tussen het verschijnen van de delen zit en het geheugen kan wel even een kleine opfrisser gebruiken. Toch heeft vooral Kyra vanaf het eerste deel een grote indruk achtergelaten, waardoor de hoofdlijnen nog steeds in het achterhoofd zitten en het geen probleem is het verhaal meteen weer op te pakken.

De meerdere verhaallijnen, verteld vanuit een wisselend perspectief, zijn krachtig neergezet en Eindspel sleept je vanaf de eerste bladzijde volledig mee. In het bijzonder de zoektocht naar Sarina blijft de gemoederen flink bezig houden en soms is er de neiging om al naar de allerlaatste bladzijden te gaan om er zo snel mogelijk achter te komen wat er nu gebeurd is en of Sarina nu eindelijk gevonden wordt. Als er een personage het toneel wordt opgebracht, is het verband al snel overduidelijk en vanuit het oogpunt van dat personage leren we meer over de verdwijning van de meisjes. Een personage waar absoluut geen sympathie voor op te brengen is.

Naast dat Eindspel een uitermate spannend verhaal is, wordt er ook aandacht besteedt aan de persoonlijke issues van de personages. Personages die je inmiddels goed hebt leren kennen en waar je een band mee hebt gekregen. Maud en Niels worden opgeslokt door hun werk, en dat heeft een invloed op hun privéleven. Al hun energie stoppen ze in de zaak van de tien hoofden en ze ondersteunen Kyra in haar zoektocht. Maud krijgt een groot verlies te verwerken, iemand die een grote schakel in het geheel blijkt te zijn. En of er al niet genoeg gebeurt, wordt het allerbelangrijkste in Maud haar leven de inzet in deze afschuwelijke zaak.

De voortdurende spanning die deze zaak met zich meebrengt, en de krachtige verteltrant van Maron, maakten dat ik dit boek niet kon neerleggen om het verhaal even te laten rusten. Vooral als de ontknoping nadert is de aandacht voor andere zaken dan Eindspel verloren. Een magnifieke afsluiting van het vierluik De Noordzeemoorden.

Wendy Wenning

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!