Suspense en spanningen in een Engels stadje

Een goede raad – J.K. Rowling – De Boekerij – 541 blz.

Een goede raadDe gemeenschap van Pagford is geschokt en verbijsterd wanneer de altijd goedlachse Barry Fairbrother overlijdt. Een aantal bewoners ziet er echter ook kansen in. Het overlijden van Fairbrother betekent namelijk een lege plek in de gemeenteraad. En wie gaat deze invloedrijke positie nu invullen? Een goede raad speelt zich af in het rustige en idyllische Pagford, een plaatsje gelegen in een dal tussen drie heuvels met een parochie, een klein centraal plein en een smal beekje. Het lijkt het een vredig, ingedut plaatsje, maar schijn bedriegt. Achter de gemoedelijkheid die het stadje uitstraalt, gaat een wereld van geheimen, samenzweringen en onderlinge spanningen schuil. Het instituut dat alle bewoners verbindt en tegelijkertijd verdeelt, is de gemeenteraad.

J.K. Rowling levert met Een goede raad haar eerste volwassen roman af. De Britse schrijfster behaalde een overweldigend succes met de zevendelige Harry Potter-reeks. Na die fantasy-saga werd er reikhalzend uitgekeken naar nieuw werk van haar hand. Met Een goede raad heeft ze een geslaagde opvolger geschreven.

De rode draad in het boek is de discussie over The Fields, een gebied gelegen tussen het kleine Pagford en de stad Yarvil. Het gebied is een plek waar veel drugsverslaafden wonen, de huizen worden niet onderhouden en vrijwel alle gezinnen hebben sociale hulp nodig. Fairbrother was als gemeenteraadslid voorstander van het behouden van The Fields en de bijbehorende afkickkliniek. Een doorn in het oog van de tegenstanders in de gemeenteraad. Nu Fairbrother dood is, buitelen politieke en maatschappelijke kwesties over elkaar heen en wordt iedere bewoner van Pagford erbij betrokken, elk op hun eigen manier.

In Een goede raad komen veel personages voor en als lezer maak je stuk voor stuk kennis met hen allemaal. Iedere dorpsbewoner heeft een verhaal. Iedere beslissing die wordt genomen heeft gevolgen en zet de onderlinge verhoudingen in het stadje op scherp. Rowling is werkelijk een meester in het verweven van al die gebeurtenissen tot één grote puzzel waarvan je niet weet hoe die eruit zal komen te zien. Het vergt wel de concentratie van de lezer, om dat allemaal goed te onthouden en hoe alle verhoudingen liggen.

Het is geen thriller, maar bezit wel de suspense en de intriges van dat genre. De drang om door te lezen wordt veroorzaakt door de telkens terugkerende vraag: maar hoe gaat dit verder? Een goede raad is een heerlijk boek, een echte must voor in de boekenkast. En het mag best naast de Harry Potter-reeks gezet worden, qua briljante schrijfstijl heeft de schrijfster namelijk niets ingeleverd.

Gaetana Ferla

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!