Taalkundige analyses toveren een lach op het gezicht

Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse – Atlas Contact – 212 blz.

In Taal is zeg maar echt mijn ding maakt Paulien Cornelisse van haar eigen taalanalyses kleine, hapklare brokken voor iedere lezer. Zo legt ze uit dat een man die om wat voor reden dan ook zegt ‘Je hoeft voor mij niet bang te zijn’, juist heel eng wordt, en dat iemand met ‘mensen’ eigenlijk zichzelf bedoelt, maar dat ‘bepaalde mensen’ altijd anderen zijn.

Met de korte hoofdstukjes, ieder over een andere onopzettelijke taalfout, leest het boek erg makkelijk. De analyses van Cornelisse toveren regelmatig een glimlach op je gezicht.

Zo hoort ze in iedere groet wel iets vreemds.
“Ook zijn er nog genoeg soorten groeten die raar zijn. Bijvoorbeeld: je komt iemand na een hele lange tijd tegen, en die zegt: ‘Neeee!!! Hallo!’ Hoezo nee? En wat willen mensen zeggen die de dag zo beginnen: ‘Eén heel goed morgen!’ – in plaats van twee?”

Tenslotte geeft ze zelf nog even een uitleg over wat ‘burbs’ zijn: “De orgastische kreten achter op boeken die bestsellers moeten worden.” En ze geeft er zelfs nog een aantal goede voorbeelden van, zodat iedere recensent en uitgever alvast weet welke woorden het goed doen bij het publiek. Taal is zeg maar echt mijn ding is ‘messcherp’, ‘zinderend’ en het ‘vertelplezier’ van de schrijfster spat ervan af.

Al met al is Taal is zeg maar echt mijn ding een leuk, luchtig boek, dat iedere lezer op enig punt bewust maakt van rare dingen die hij/zij zelf ook zegt. Zeker een aanrader! Ze heeft alweer een tweede boek geschreven En dan nog iets en ook dat staat vol met onnuttige, maar toch amusante analyses van ons taalgebruik. Dit is geen postscriptum maar een update. Wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Wat zijn de fijnere nuances van nazi-Duits en porno-Duits? Wat is nouveau kak? Kijk uit wanneer je in haar buurt bent, want ze hoort alles!

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!