Taalkundige analyses toveren een lach op het gezicht

Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse – Atlas Contact – 212 blz.

In Taal is zeg maar echt mijn ding maakt Paulien Cornelisse van haar eigen taalanalyses kleine, hapklare brokken voor iedere lezer. Zo legt ze uit dat een man die om wat voor reden dan ook zegt ‘Je hoeft voor mij niet bang te zijn’, juist heel eng wordt, en dat iemand met ‘mensen’ eigenlijk zichzelf bedoelt, maar dat ‘bepaalde mensen’ altijd anderen zijn.

Met de korte hoofdstukjes, ieder over een andere onopzettelijke taalfout, leest het boek erg makkelijk. De analyses van Cornelisse toveren regelmatig een glimlach op je gezicht.

Zo hoort ze in iedere groet wel iets vreemds.
“Ook zijn er nog genoeg soorten groeten die raar zijn. Bijvoorbeeld: je komt iemand na een hele lange tijd tegen, en die zegt: ‘Neeee!!! Hallo!’ Hoezo nee? En wat willen mensen zeggen die de dag zo beginnen: ‘Eén heel goed morgen!’ – in plaats van twee?”

Tenslotte geeft ze zelf nog even een uitleg over wat ‘burbs’ zijn: “De orgastische kreten achter op boeken die bestsellers moeten worden.” En ze geeft er zelfs nog een aantal goede voorbeelden van, zodat iedere recensent en uitgever alvast weet welke woorden het goed doen bij het publiek. Taal is zeg maar echt mijn ding is ‘messcherp’, ‘zinderend’ en het ‘vertelplezier’ van de schrijfster spat ervan af.

Al met al is Taal is zeg maar echt mijn ding een leuk, luchtig boek, dat iedere lezer op enig punt bewust maakt van rare dingen die hij/zij zelf ook zegt. Zeker een aanrader! Ze heeft alweer een tweede boek geschreven En dan nog iets en ook dat staat vol met onnuttige, maar toch amusante analyses van ons taalgebruik. Dit is geen postscriptum maar een update. Wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Wat zijn de fijnere nuances van nazi-Duits en porno-Duits? Wat is nouveau kak? Kijk uit wanneer je in haar buurt bent, want ze hoort alles!

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!