Tardio levert weer een spannend actueel verhaal af

Vlucht – Natasza Tardio – Kluitman – 141 blz.

VluchtNatasza Tardio (1969) schrijft razend spannende boeken, die vaak te maken hebben met de actualiteit en met een onverwachte ontknoping. Naast auteur is ze o.a. recensente, journaliste en interviewster. Haar eerste jeugdthriller Moordvrienden won de Jonge Jury debuutprijs 2014.

Wat als je hele leven in één keer op z’n kop wordt gezet en je je vrienden, familie, school en alles wat je kent, moet achterlaten? Voor Sanne verandert alles wanneer haar vader zaken blijkt te doen met de verkeerde mensen. Hij wordt gedwongen om te getuigen tegen de crimineel Leo Dehler, en zijn gezin moet onderduiken. Hun hele leven zal noodgedwongen veranderen.

Sanne moet haar beste vriendin Sophie én haar toekomstdromen abrupt vaarwel zeggen en haar grote liefde Deyan, Leo’s zoon, zal ze nooit meer zien. Terwijl Sanne mijlenver van Deyan en Sophie een manier bedenkt om hen weer te zien, heeft ze niet in de gaten dat het gevaar vlakbij zit.

Zoals we gewend zijn van Tardio, is dit verhaal gebaseerd om verhalen die je in de krant kunt lezen. Zo vertoont topcrimineel Leo Dehler wel heel veel overeenkomsten met Willem Holleeder, en is Sanne’s vader Paul te plaatsen in de vele getuigen tegen Holleeder. Het verschil zit hem in het perspectief. Tardio richt zich op de gevolgen voor de pubers in de gezinnen. Wat zijn de gevolgen voor hen? Hoe kan een verkeerde beslissing van je vader jouw leven beïnvloeden?

Hoewel de hoofdpersonen 16 en 17 zijn, heb ik het idee dat Vlucht is geschreven voor iets jongere kinderen. Het is vlot geschreven en werkt toe naar een grote climax. Voor de iets oudere puber is Vlucht te makkelijk, maar een gemiddelde 12- of 13-jarige zal veel plezier beleven aan dit boek. De personages zijn herkenbaar, je kunt zo bevriend met ze zijn. Sanne kan zo je buurmeisje zijn en Deyan je buurjongen, maar je hoopt natuurlijk met heel je hart van niet!

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!