Terecht succes voor een Zweedse debutant

Het meisje met sneeuw in het haar – Ninni Schulman โ€“ Prometheus – 342 blz

Het meisje met sneeuw in het haarIn 2010 verscheen van de Zweedse journaliste Ninni Schulman deze debuutroman. Haar thriller had meteen succes: er werden in Zweden tot nu toe meer dan 30.000 exemplaren van verkocht.
In 2012 kwam de Nederlandse vertaling uit onder de titel โ€œHet meisje met sneeuw in het haarโ€. En, het moet gezegd, dit boek verdient het veel gelezen te worden.
Hoofdpersoon is de jonge journaliste Magdalena Hansson die na haar scheiding met haar zoontje Nils terugkeert uit Stockholm naar Hagfors, een stadje op het Zweedse platteland waar ze geboren is en haar jeugd heeft doorgebracht. Hansson gaat er werken voor de plaatselijke krant. De rust en regelmaat in het stadje zal haar goed doen, denkt ze.

Tegelijkertijd verdwijnt daar op een erg koude winteravond de zestienjarige tiener Hedda Losjo. Een paar dagen later wordt het lijk van een jong meisje gevonden bij een vakantiehuisje in de bossen. Het meisje blijkt vermoord te zijn maar het is Hedda niet. De politie staat voor een raadsel: een verdwijning en een moord in dezelfde week. Rechercheur Petra Wilander en haar collega Christer Berglund onderzoeken beide zaken en komen er via het dagboek van Hedda achter dat ze er een veel ouder vriendje op nahield. Deze is echter spoorloos, wat hem erg verdacht maakt. Hansson probeert via haar oude kennis, rechercheur Berglund, de gang van zaken exclusief voor haar krant te verslaan en raakt zodoende persoonlijk steeds meer bij beide zaken betrokken. Door de ontdekking van een illegaal bordeel, waar vrouwenhandel mee annex blijkt te zijn, komen de rechercheurs uiteindelijk op het goede spoor.

Schulman beschrijft het hele verhaal vanuit het perspectief van de vele verschillende personages. Sterk punt van haar is dat ze het denkpatroon en het gedrag van deze mensen zeer geloofwaardig neerzet. Magdalena haalt haar zoontje op bij haar ex en heeft een cadeautje voor hem, een mini -dvd-speler:
โ€œEr zat een jongen in het vliegtuig die er ook zo een had. Cool. Ben je er blij mee? Ja, heel blij. Dankjewel. Terwijl Magdalena de dvd -speler uit de piepschuimverpakking haalde, mocht Nils pakje nummer twee openmaken. Niko! Die is supergoed. O, heb je hem al gezien? Hij is nog maar net uit op dvd. Papa, Ebba en ik hebben hem in de bioscoop gezien, zei Nils zonder op te kijken van de dvd-hoes. O. Ja. Maar ik wil hem nog wel een keer zien.โ€
Wat dat betreft is dit boek evenzeer een psychologische roman als een thriller en Schulman bewijst met haar debuut beide genres te beheersen.

Dick Huitema

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier โ€“ Elin Meijnen โ€“ Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!