Terecht succes voor een Zweedse debutant

Het meisje met sneeuw in het haar – Ninni Schulman – Prometheus – 342 blz

Het meisje met sneeuw in het haarIn 2010 verscheen van de Zweedse journaliste Ninni Schulman deze debuutroman. Haar thriller had meteen succes: er werden in Zweden tot nu toe meer dan 30.000 exemplaren van verkocht.
In 2012 kwam de Nederlandse vertaling uit onder de titel “Het meisje met sneeuw in het haar”. En, het moet gezegd, dit boek verdient het veel gelezen te worden.
Hoofdpersoon is de jonge journaliste Magdalena Hansson die na haar scheiding met haar zoontje Nils terugkeert uit Stockholm naar Hagfors, een stadje op het Zweedse platteland waar ze geboren is en haar jeugd heeft doorgebracht. Hansson gaat er werken voor de plaatselijke krant. De rust en regelmaat in het stadje zal haar goed doen, denkt ze.

Tegelijkertijd verdwijnt daar op een erg koude winteravond de zestienjarige tiener Hedda Losjo. Een paar dagen later wordt het lijk van een jong meisje gevonden bij een vakantiehuisje in de bossen. Het meisje blijkt vermoord te zijn maar het is Hedda niet. De politie staat voor een raadsel: een verdwijning en een moord in dezelfde week. Rechercheur Petra Wilander en haar collega Christer Berglund onderzoeken beide zaken en komen er via het dagboek van Hedda achter dat ze er een veel ouder vriendje op nahield. Deze is echter spoorloos, wat hem erg verdacht maakt. Hansson probeert via haar oude kennis, rechercheur Berglund, de gang van zaken exclusief voor haar krant te verslaan en raakt zodoende persoonlijk steeds meer bij beide zaken betrokken. Door de ontdekking van een illegaal bordeel, waar vrouwenhandel mee annex blijkt te zijn, komen de rechercheurs uiteindelijk op het goede spoor.

Schulman beschrijft het hele verhaal vanuit het perspectief van de vele verschillende personages. Sterk punt van haar is dat ze het denkpatroon en het gedrag van deze mensen zeer geloofwaardig neerzet. Magdalena haalt haar zoontje op bij haar ex en heeft een cadeautje voor hem, een mini -dvd-speler:
“Er zat een jongen in het vliegtuig die er ook zo een had. Cool. Ben je er blij mee? Ja, heel blij. Dankjewel. Terwijl Magdalena de dvd -speler uit de piepschuimverpakking haalde, mocht Nils pakje nummer twee openmaken. Niko! Die is supergoed. O, heb je hem al gezien? Hij is nog maar net uit op dvd. Papa, Ebba en ik hebben hem in de bioscoop gezien, zei Nils zonder op te kijken van de dvd-hoes. O. Ja. Maar ik wil hem nog wel een keer zien.”
Wat dat betreft is dit boek evenzeer een psychologische roman als een thriller en Schulman bewijst met haar debuut beide genres te beheersen.

Dick Huitema

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!