Terug naar Costa Banana

De ongelooflijke Ravi Ravioli – Jozua Douglas – Illustraties Elly Hees – Fontein – 229 blz.

ongelooflijke-ravioliNa een verschrikkelijke badmeester, een vreselijke tweeling en een gruwelijke generaal maken we nu kennis met de ongelooflijke Ravi Ravioli. Dat klinkt een stuk vriendelijker maar of die Ravi Ravioli nu echt zo vriendelijk is dat moet blijken uit dit nieuwe avontuur wat zich wederom afspeelt in Costa Banana.

In het vorige boek – De gruwelijke generaal – maakten we kennis met Rosa en Fico, de kinderen van de gekke president Pablo Fernando. Pablo Fernando verzint de gekste wetten (elk kind moet Pablo heten, elke vrijdag moet je bananensoep eten en iedereen moet al zijn berichten op facebook liken), en is heel erg rijk, maar niet zo slim.

Doordat hij best wel dom is en alleen aan zichzelf denkt, kwam hij in het vorige boek in de problemen met de gruwelijke generaal. Gelukkig heeft hij een slimme dochter Rosa. Hoewel zij alle problemen oplost, vindt haar vader dat meisjes geen president kunnen worden en geeft hij alleen zijn zoontje Fico complimentjes en mag Fico met alle eer strijken als Rosa iets goed doet. Rosa wil daarom spion worden, omdat president worden niet gaat lukken. Door haar spion-ambitie gaat ze altijd op onderzoek uit en doorziet ze mensen beter dan haar vader. Als haar vader in de ban raakt van de hypnotiseur Ravi Ravioli, gaat zij er alles aan doen om te ontdekken of hij wel te vertrouwen is en zo ongelooflijk is als hij zegt te zijn.

De ongelooflijke Ravi Ravioli is een mond vol en qua titel past het helemaal in de lijn van de vorige boeken van Jozua Douglas. Het geeft een zekere herkenbaarheid net als de illustraties van Elly Hees. Een goede samenwerking.

Hoewel het een tweede deel is in de Costa Banana serie, is het heel goed los te lezen. Na een kort voorstelrondje aan het begin, maak je kennis met de hoofdrolspelers van het verhaal en kan je aan samen met Rosa aan het avontuur beginnen. Net als het vorige verhaal leest het lekker weg, zijn er dus de toepasselijke illustraties van Elly Hees die de boel opfleuren, en ben je benieuwd waarin Rosa en Fico verstrikt raken en of het goed afloopt.

De karakters van de president en de Ravi Ravioli zijn net een beetje over de top en dat maakt ze zowel leuk als een beetje belachelijk. Met de humor zit het dus wel goed in dit boek. Ik ben wel zeer benieuwd of er nog een volgend deel komt in de Costa Banana reeks en of er nog wel genoeg avonturen zijn voor Rosa en Fico zonder dat de schrijver in herhaling gaat vallen. Maar gezien de fantasie in de voorgaande boeken zal dat denk ik niet gebeuren!

Conny Schelvis

Femke Schelvis (13): De ongelooflijke Ravi Ravioli is net als de andere boeken van Jozua Douglas leuk om te lezen. Doordat Elly Hees nu weer de tekeningen heeft gemaakt, geeft dat ook herkenbaarheid als je de cover ziet. Je denkt dan gelijk dat je weer een leuk en grappig boek in je handen hebt. In dit boek zit een landkaart van Costa Banana maar die vond ik een beetje tegenvallen. Ze hadden beter een landkaartje in het boek kunnen tekenen. Het verhaal zelf vond ik grappig om te lezen en ook als je het eerste boek niet hebt gelezen kan je het verhaal wel begrijpen. Het is leuk voor jongens en meisjes van de bovenbouw van de basisschool. Het is meer grappig dan spannend en wel een origineel verhaal. Als je de vorige boeken van Jozua Douglas hebt gelezen dan vind je deze ook goed.

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!