Thriller die je niet snel zult vergeten

De dwaling – Inger Ash Wolfe – De Boekerij – 352 blz.

Dit is de tweede literaire thriller van Inger Ash Wolfe, het pseudoniem van een Noord-Amerikaanse romanschrijver, die zijn/haar naam niet wil prijsgeven.

Weer is de hoofdpersoon de aan een rugkwaal lijdende inspecteur Hazel Micallef. Ze is intussen 62 jaar en net geopereerd aan een hernia. Ze herstelt van de operatie in het huis van haar ex-man Andrew en zijn nieuwe vrouw Glynnis. Ook haar hoogbejaarde moeder is tijdelijk bij het stel ingetrokken. Nog bedlegerig en veel pijnstillers slikkend wordt ze in Port Dundas, het stadje waar ze de leiding heeft over het politiecorps en waar het hele jaar door een enkele diefstal, een paar openbare dronkenschappen en wat sporadisch huiselijk geweld plaatsvindt, geconfronteerd met de vondst van een opgeviste etalagepop.

Niet verontrustend lijkt het, maar de pop heeft een registratienummer dat blijkt te verwijzen naar een website waarop een lege kelder te zien is. Haar assistent James Wingate houdt de site in de gaten en ziet op een dag vage beelden, die bij nader inzien een gruwelijke handeling vertonen. Er wordt een man in de kelder vastgehouden die wordt gemarteld.

Deze ingewikkelde constructie is op touw gezet om Hazel Micallef op het spoor te brengen van de dood van een jonge vrouw die bij de politie in de boeken staat als zelfmoord, maar die volgens de ontvoerders van de man in de kelder, een moord is geweest. Micallef moet dat aantonen om de daders tevreden te stellen. Volgens hen is de gemartelde man de moordenaar van het meisje.

We volgen Micallef en Wingate tijdens hun zoektocht naar de daders van de ontvoering aan de hand van allerlei heel ingewikkelde aanwijzingen, zoals in een feuilleton in de lokale krant, die de superintelligente Hazel allemaal weet te ontcijferen. Tussen de bedrijven door moet ze de moord op het meisje aantonen en wordt er ook nog eens aan de poten van haar positie gezaagd door haar superieuren die haar beschouwen als ouderwetse politieambtenaar die niet met haar tijd meekan.

Micallefs en Wingate’s zoektocht leidt hen naar Toronto om te neuzen in de archieven van de politie aldaar. Het brengt Micallef ook nog eens in conflict met de hoofdcommissaris, die haar dan flink tegenwerkt. Kortom bijna iedereen is tegen haar en toch redt ze zich eruit.

De dwaling is een briljant geschreven boek dat in zijn ingewikkeldheid wel wat doorslaat. De lezer wil graag mee rechercheren, maar omdat de aanwijzingen zo complex zijn, kun je alleen maar meegaan in de onnavolgbare denktrant van de briljante Hazel Micallef. Dat is dus een klein minpunt. Toch lezen dit boek, want het stijgt qua literair niveau en spanning ver uit boven wat er op thrillergebied over het algemeen wordt gemaakt.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!