Thriller die je niet snel zult vergeten

De dwaling – Inger Ash Wolfe – De Boekerij – 352 blz.

Dit is de tweede literaire thriller van Inger Ash Wolfe, het pseudoniem van een Noord-Amerikaanse romanschrijver, die zijn/haar naam niet wil prijsgeven.

Weer is de hoofdpersoon de aan een rugkwaal lijdende inspecteur Hazel Micallef. Ze is intussen 62 jaar en net geopereerd aan een hernia. Ze herstelt van de operatie in het huis van haar ex-man Andrew en zijn nieuwe vrouw Glynnis. Ook haar hoogbejaarde moeder is tijdelijk bij het stel ingetrokken. Nog bedlegerig en veel pijnstillers slikkend wordt ze in Port Dundas, het stadje waar ze de leiding heeft over het politiecorps en waar het hele jaar door een enkele diefstal, een paar openbare dronkenschappen en wat sporadisch huiselijk geweld plaatsvindt, geconfronteerd met de vondst van een opgeviste etalagepop.

Niet verontrustend lijkt het, maar de pop heeft een registratienummer dat blijkt te verwijzen naar een website waarop een lege kelder te zien is. Haar assistent James Wingate houdt de site in de gaten en ziet op een dag vage beelden, die bij nader inzien een gruwelijke handeling vertonen. Er wordt een man in de kelder vastgehouden die wordt gemarteld.

Deze ingewikkelde constructie is op touw gezet om Hazel Micallef op het spoor te brengen van de dood van een jonge vrouw die bij de politie in de boeken staat als zelfmoord, maar die volgens de ontvoerders van de man in de kelder, een moord is geweest. Micallef moet dat aantonen om de daders tevreden te stellen. Volgens hen is de gemartelde man de moordenaar van het meisje.

We volgen Micallef en Wingate tijdens hun zoektocht naar de daders van de ontvoering aan de hand van allerlei heel ingewikkelde aanwijzingen, zoals in een feuilleton in de lokale krant, die de superintelligente Hazel allemaal weet te ontcijferen. Tussen de bedrijven door moet ze de moord op het meisje aantonen en wordt er ook nog eens aan de poten van haar positie gezaagd door haar superieuren die haar beschouwen als ouderwetse politieambtenaar die niet met haar tijd meekan.

Micallefs en Wingate’s zoektocht leidt hen naar Toronto om te neuzen in de archieven van de politie aldaar. Het brengt Micallef ook nog eens in conflict met de hoofdcommissaris, die haar dan flink tegenwerkt. Kortom bijna iedereen is tegen haar en toch redt ze zich eruit.

De dwaling is een briljant geschreven boek dat in zijn ingewikkeldheid wel wat doorslaat. De lezer wil graag mee rechercheren, maar omdat de aanwijzingen zo complex zijn, kun je alleen maar meegaan in de onnavolgbare denktrant van de briljante Hazel Micallef. Dat is dus een klein minpunt. Toch lezen dit boek, want het stijgt qua literair niveau en spanning ver uit boven wat er op thrillergebied over het algemeen wordt gemaakt.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!