Tienerdrama met SciFi-achtergrond – deel 2

De 100: Dag 21 – Kass Morgan – Blossom Books – 286 blz.

LET OP! De recensie verraadt een deel van het plot van het eerste boek van de De 100-serie.

Kass MorganKass Morgan (1984) komt uit New York. Na haar studies Engels, geschiedenis en literatuur ging ze werken in de uitgeversbranche. In het begin deed ze de redactie voor andere schrijvers, later besloot Morgan zelf een boek te gaan schrijven. In 2013 kwam ze met De 100, een echte bestseller. Het boek heeft gediend als de inspiratie voor de televisieserie De 100, die (nog) niet in Nederland op tv te zien is. Dag 21 is het tweede deel van de boekenserie.

In het eerste deel, De 100, is door een nucleaire ramp de aarde onleefbaar geworden. De mensheid leeft in een ruimteschip, maar de voorraden beginnen op te raken. Honderd jonge ‘criminelen’ zijn veroordeeld tot een proefreis naar de aarde, waar zij moeten testen of de aarde weer bewoonbaar is. Na honderden jaren in de ruimte, zetten de eerste mensen weer voet op de aarde. Tenminste, dat denken ze.

In De 100: Dag 21 zijn de jonge kolonisten al drie weken op aarde, maar hun nieuwe leven is alles behalve gemakkelijk. De voorraad eten en medicijnen raakt op, net nu een aantal van hen mysterieuze ziekteverschijnselen begint de vertonen. Daarbij lijkt er een verrader in hun midden te zijn, terwijl ze juist zouden moeten samenwerken tegen een nieuwe, onbekende vijand. Wells doet verwoede pogingen om de groep bij elkaar te houden, terwijl Clarke het kamp verlaat, op zoek naar andere kolonisten. Bellamy denkt alleen maar aan zijn ontvoerde zusje Octavia en wil haar ten koste van alles redden. Ondertussen moet Glass, die nog op het ruimteschip is, de onmogelijke keuze maken tussen de liefde van haar leven en haar eigen leven.

Het verhaal wordt verteld vanuit vier perspectieven. De vier vertellers zijn allemaal op een andere manier met de experimentele reis naar de aarde verbonden. Clarke is een gevangene die verplicht mee moet. Wells brengt zichzelf in de problemen, zodat hij mee kan om Clarke te beschermen. Bellamy zet alles op het spel om bij zijn zusje Octavia te blijven. Glass is een gevangene die mee moet naar de aarde, maar ze weet te ontsnappen en blijft achter op het ruimteschip. Waar de eerste drie personages op aarde leven, heeft de schrijfster er goed aan gedaan om Glass hoog in de ruimte te houden. Hierdoor krijgen wij als lezers niet alleen de overlevingsstrategieën en liefdesperikelen op aarde te zien, maar weten we daarnaast ook hoe het er tegelijkertijd op het schip aan toe gaat. Ook daar gaat niet alles van een leien dakje.

Het verhaal zelf speelt zich af tegen een Science Fiction-achtergrond, maar eigenlijk is het vooral een tienerdrama. De liefde is het belangrijkste onderwerp in Dag 21, waardoor sommige andere dingen onderbelicht blijven en er minder spanning en fascinatie in het verhaal zit. Ik vind de situatie waarin de vier jongeren zich bevinden interessanter en had daarover graag meer gelezen, maar gelukkig voor Morgan zijn er ook veel lezers die gek zijn op zwijmelen en puberproblemen.

Dag 21 is een direct vervolg op De 100. Het verhaal gaat verder waar het was gebleven. De 100 eindigt met een enorme cliffhanger, en in Dag 21 gaat Kass Morgan daar, met een tijdsprongetje, verder op in. De boeken zijn eigenlijk niet apart van elkaar te lezen.

In de vorige recensie schreef ik dat ‘het goed te zien is dat De 100 een tweeluik is’. Toch eindigt Dag 21 ook weer met een cliffhanger. Ik heb uiteraard uitgezocht hoe dit zit. Het was in eerste instantie de bedoeling dat het bij twee boeken zou blijven, maar Kass Morgan had blijkbaar meer inspiratie. De uitgeverij van De 100 en Dag 21, Blossom Books, verwacht dat het derde deel van de serie in maart/april 2015 verkrijgbaar zal zijn in Nederland.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!