Topthriller

Koud zonder jou – Igor Znidarsic – Karakter Uitgevers – 320 blz.

Igor Znidarsic (1957) is geboren in Slovenië, kwam op zijn elfde naar Nederland en koos na de middelbare school voor de journalistiek. Hij schrijft inmiddels al dertig jaar artikelen, maakt bladen en interviewt. Daarnaast heeft hij twee romans geschreven, gevolgd door de thrillers De blindganger en De uitverkorene, delen één en twee uit de Bianca-trilogie die beiden werden genomineerd voor de Gouden Strop.
Koud zonder jou is het derde deel van een trilogie rond de rechercheurs Bianca van Dijk en Joris Vischjager te zijn. Gelukkig is Koud zonder jou heel goed te lezen zonder de voorkennis uit de delen één en twee.

Terwijl Bianca in haar privéleven worstelt met spanningen in haar gezin, worden er binnen een paar weken in de Achterhoek twee vrouwen vermoord. Het ene slachtoffer is omgebracht met messteken, de ander door verdrinking. Ondanks intensief speurwerk van recherche-duo Bianca van Dijk en Joris Vischjager blijft de toedracht een mysterie. Wanneer in dezelfde regio een derde lijk in een greppel wordt gevonden, vermoeden rechercheurs Bianca en Joris dat het hier om één dader gaat. De drie slachtoffers waren stevige vrouwen met lang blond haar en begin veertig. Bianca en Joris zijn vastbesloten de dader te vinden, maar voor het achterhalen van de waarheid wordt een forse prijs betaald…

Meteen in het eerste hoofdstuk grijpt de auteur jou als lezer direct in je nekvel en duwt je met je neus boven op het verhaal. Door het perspectief bij de dader te leggen, voel je wat hij voelt. Je kijkt mee door zijn ogen wanneer hij op zoek gaat naar een bepaalde vrouw en wanneer zijn hartslag omhoogschiet bij het spotten van het juiste type houd jij je adem in. Wat gaat er gebeuren? Als je dat weet wil je onmiddellijk weten waarom hij dit doet.

Door middel van flashbacks die veel prijsgeven over de psychologie achter de daden van deze man leren we hem beter kennen dan we zouden willen.
De karakters van rechercheurs Bianca en Joris lijken niet heel erg uitgediept, maar dat komt wellicht omdat ik de vorige twee delen niet heb gelezen. Hoe dan ook, Bianca worstelt met schuldgevoel over haar man en kinderen omdat ze haar werk altijd op de eerste plaats laat komen. (Iets dat wel vaker gebruikt wordt in politiethrillers.) Daarnaast is er een schuldgevoel over het verdwijnen van haar zusje Lotje, waarvoor zij zichzelf verantwoordelijk houdt.
Joris is de oudere collega en mentor van Bianca. Iemand bij wie ze vaak haar hart kan luchten en op wie ze altijd kan terugvallen. Hij gaat bijna met pensioen en als laatste klus gaat hij zich bezighouden met een cold case. De vermissing van Lotje.

Het verhaal is spannend, bij vlagen zelfs ijzingwekkend spannend, de zoektocht naar de dader realistisch, maar wat het meest raakt zijn de hoofdstukken over de dader. Keer op keer dat kijkje in de ziel van deze psychopaat bezorgt je op zijn minst koude rillingen.
De auteur heeft een filmische en onheilspellend gedetailleerde manier van schrijven. Zijn dialogen zijn levensecht en nuchter, hoewel ik een paar kleine minpuntjes heb. Wanneer Bianca het heeft over “mijn kut” vind ik dat nogal ongeloofwaardig (gezien haar karakter in dit deel) en grof. Geen enkele vrouw in mijn omgeving benoemt haar vagina op die manier.
Waar ik ook nog vragen bij heb, is het laatste hoofdstuk dat opeens wel heel snel (en kort) met een antwoord komt over Lotje zonder dat de lezer een gedetailleerd antwoord krijgt op de vraag wat er nu precies gebeurd is. Of heeft de auteur dat met opzet gedaan? Omdat hij (hoop ik!) het uitgebreide verhaal van Lotje in een nieuwe thriller uit de doeken gaat doen?
Hoe dan ook, Koud zonder jou is een absolute aanrader voor iedereen die van goede psychologische thrillers houdt. Ikzelf ben ondertussen heel erg nieuwsgierig naar de delen één en twee van de Bianca-trilogie.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!