Tot het uiterste gaan om wraak te nemen

Vlijmscherpe tranen – S.A. Cosby – The House of Books – 334 blz.

Ike Randolph heeft een crimineel verleden, maar sinds hij 15 jaar geleden uit de gevangenis is ontslagen, is hij niet meer in aanraking geweest met politie en justitie. Hij is een hoveniersbedrijf begonnen en is een brave huisvader geworden. Maar als op een dag twee agenten aanbellen, is hij op zijn hoede, want als zwarte man weet hij dat ze niet zomaar langskomen. Hij heeft allang niets meer op zijn kerfstok, maar ook zonder dat kan een zwarte man zomaar worden opgepakt. De agenten zijn echter niet op zoek naar criminele activiteiten van Ike, maar ze komen hem vertellen dat zijn zoon Isiah en diens man Derek Jenkins zijn vermoord.

Ike schaamde zich altijd voor zijn zoons homoseksualiteit en Isiah op zijn beurt schaamde zich op zijn beurt voor Ikes criminele verleden, maar nu Isiah dood is, heeft Ike spijt van zijn homofobie en borrelt zijn vaderliefde op. Op de begrafenis van de twee mannen, ontmoet Ike de vader van Derek, Buddy Lee, ook een ex-crimineel, een witte zuiderling met vooroordelen over homoseksuelen en zwarte Amerikanen. Wanneer het graf van Isiah en Derek wordt geschonden, smeden de twee tegenpolen een verbond. Ze zullen op zoek gaan naar de moordenaar(s) van hun zonen. Beide vaders moeten op hun tenen lopen om elkaar te kunnen verdragen. Alleen de dood van Isiah en Derek bindt hen samen. Cosby slaagt er in om clichΓ©s te vermijden en doorspekt zijn boek met verrassende vergelijkingen.

β€œIn het licht van de halve maan zag hij eruit als de geest van een echte Viking, een spook met beschilderd gezicht dat uit het Walhalla was ontsnapt om angst en verderf te zaaien in het land van de levenden.’’

Tijdens de zoektocht naar de moordenaar(s) van hun zoons komen de vaardigheden, die de ex-criminelen in het verleden hebben opgedaan, goed van pas. Ike en Buddy Lee zijn geen zachtzinnige speurders, geduld hebben ze niet en degenen die niet meteen duidelijk antwoord geven op hun vragen kunnen rekenen op een hardhandige behandeling. Voor Vlijmscherpe tranen moet je dan ook wel een sterke maag hebben. Winkelinterieurs worden vernield, vingers worden gebroken, messen worden op kelen gezet en er gaat ook nog een lijk door de shredder van het hoveniersbedrijf van Ike Randolph.

β€œβ€™Goed, ik ga wat slapen. Het was een lange dag. Ik vermoed dat we minstens vijftien strafbare feiten hebben gepleegd,’ zei Buddy Lee.”

Alles lijkt te draaien om een meisje dat Tangerine wordt genoemd. Vinden ze haar dan zijn ze dicht bij het oplossen van het raadsel.

Cosby heeft niet alleen een razend spannende hardboiled thriller geschreven, maar ook een boek met literaire kwaliteiten en humor. Hoewel het thema β€˜wraak’ is, komen ook thema’s als ouderliefde, rouw, racisme, homo- en transfobie aan de orde. Ondanks de keiharde handelswijze van de twee vaders lukt het Cosby om hen sympathiek te maken. Je hoopt tijdens het lezen dat ze succes zullen hebben en de moordenaar(s) een fataal lesje zullen leren.

Vlijmscherpe tranen is een waardige opvolger van zijn vorige boek Een laatste uitweg. S.A Cosby is een schrijver naar wiens volgende boek ik al reikhalzend uitkijk.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. β€œEr waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!