Tuinieren en eten met Maarten ‘ t Hart

Maartens moestuin. Boek + 2 dvd’s – Tekst: Maarten ’t Hart en Nienke Denekamp – VPRO en Rubinstein – 43 blz.

Maartens moestuinDit boek met twee dvd’s met een totale kijkduur van vier uur zal een inspiratiebron zijn voor iedereen die een moestuin heeft of wil er een beginnen. Het zou je ook kunnen ontmoedigen, want zelfs bij een doorgewinterde tuinier als Maarten ’t Hart mislukt altijd wel een gedeelte van de oogst. Maar zo is de natuur nu eenmaal en vaak is het onverklaarbaar waarom een bepaalde groente het in het ene jaar niet goed doet en het jaar daarop weer heel veel oplevert. Je moet als moestuinier wel tegen een stootje kunnen. Maar door de bank genomen levert een moestuin veel plezier op en wel in twee opzichten. Ten eerste ben je lekker ontspannen buiten bezig en ten tweede kun je groente en fruit oogsten en daar dan lekker van eten en wat geeft er meer voldoening dan van je eigen gekweekte groente eten? Heb je teveel, dan is weggeven aan vrienden natuurlijk ook altijd leuk.

Gedurende een heel jaar volgden Agnes de Ruijter en Machteld van Gelder ’t Hart tijdens zijn werkzaamheden in zijn een hectare grote moestuin. Het kijken naar de tien filmpjes die ongeveer 25 minuten duren is heel ontspannend. Vooral voor mensen zoals ik, die geen moestuin hebben en die die ook niet ambiëren is het geploeter met zaden en stekjes en insecten en schimmels heel rustgevend. Maar de filmpjes zijn ook heel leerzaam voor mensen die wel een moestuin hebben of willen gaan aanleggen. De fimlmpjes eindigen met de oogst van een groente, die Maarten dan buiten of in zijn kas klaarmaakt en vervolgens met smaak opeet, want als je hem mag geloven smaakt alles lekker.

“‘Zorg dat je niet etend in beeld komt,’ waarschuwde Maartens vrouw Hanneke in aflevering drie, ‘want je eet als een beest en dan zien de mensen dat je geen manieren hebt.’”

Van dat advies heeft ’t Hart zich niet veel aangetrokken en het moet gezegd worden dat Maartens tafelmanieren heus wel meevallen.

Het boek is alfabetisch opgebouwd en begint bij aardappel, appel, Bach en eindigt met zout en peper, zwarte bonenluis en zwemvriendinnen. Zoals je ziet kunnen de onderwerpen alle kanten opgaan, want ook de klassieke muziek en de literatuur hebben een bescheiden plek in Maartens moestuin gekregen. Bij de geoogste groenten en fruit wordt ook nog eens een recept verstrekt, waardoor dit boek een tuin – en kookboek tegelijk is. Prachtig hardcover uitgegeven, is het Maartens moestuin een boek waar je veel plezier van kunt hebben.

Pieter Feller

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!