Tussen psychologische thriller en detective verhaal

Caitlin II, Wapenfeit – Daan Fousert – Elikser – 334 blz.

caitlin IIInspecteur Caitlin wordt geconfronteerd met een opvallende moorzaak. Op het kerkhof is het lichaam van een jonge vrouw aangetroffen en het lijkt alsof niemand haar kent. Hoe verder het onderzoek naar deze geheimzinnige vrouw vordert, hoe meer blijkt dat meerdere mensen haar wel degelijk konden en dat het slachtoffer zelfs met Caitlins eigen verleden te maken heeft. Ze moet onderzoeken wie de onbekende vrouw is, waarom ze op het graf ligt van een rijke familie en of de vreemde tatoeage op haar arm misschien een aanwijzing is naar haar afkomst.

Het verhaal beslaat vijftien hoofdstukken en speelt zich af in twee weken tijd. Het begint waar het lijk op het kerkhof wordt gevonden en vertelt over de speurtocht van inspecteur Caitlin naar de dader, maar in eerste instantie naar de identiteit van het slachtoffer.
Ik had verwacht dat het zich af zou spelen in Nederland, waarom weet ik ook niet, maar vanaf de eerste bladzijde sta je in het Engelse landschap en waan je je in een Inspecteur Morse verhaal dus dat was voor mij even schakelen. Fousert weet de omgeving duidelijk te beschrijven en realistisch weer te geven, zodat je een goede voorstelling van de omgeving hebt.

De schrijver weet ook de hoofdfiguren in het boek goed neer te zetten, de karakters worden uitgediept en hierdoor begrijp je hun manier van reageren gedurende het verhaal. Het voorgaande deel heb ik niet gelezen, maar dit boek is goed zelfstandig te lezen. Er is soms een verklaring over iets wat in het voorgaande boek is gebeurd, maar dit is kort en heeft direct met dit verhaal van doen en is dus niet storend.

Het speurwerk van Caitlin komt heel realistisch over, al zijn er wel wat onwaarschijnlijkheden en toevalligheden, maar die neem je snel voor lief doordat ze heel handig in het verhaal verweven zijn. Af en toe vond ik wel dat het verhaal een beetje stagneerde op bijvoorbeeld het moment dat de hele familiegeschiedenis werd verteld door een van de karakters, dat had van mij wat korter gemogen. Deze stukken gingen te koste van de spanningsopbouw en de nieuwsgierigheid van de lezer om te weten wie de dader nu is.

Caitlin II is voor mij niet echt een psychologische thriller maar houd het beetje het midden tussen dit genre en een goede Engelse detective. Maar toch is het een origineel verhaal, vooral door de manier waarop het persoonlijk leven van Caitlin door het onderzoek heen loopt. Ik ben benieuwd in hoe verre haar sterke karakter zal gaan groeien in een eventueel vervolg.

Conny Schelvis

Andere recensies

De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het CollΓ¨ge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – FrΓ©nk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!