Tussen psychologische thriller en detective verhaal

Caitlin II, Wapenfeit – Daan Fousert – Elikser – 334 blz.

caitlin IIInspecteur Caitlin wordt geconfronteerd met een opvallende moorzaak. Op het kerkhof is het lichaam van een jonge vrouw aangetroffen en het lijkt alsof niemand haar kent. Hoe verder het onderzoek naar deze geheimzinnige vrouw vordert, hoe meer blijkt dat meerdere mensen haar wel degelijk konden en dat het slachtoffer zelfs met Caitlins eigen verleden te maken heeft. Ze moet onderzoeken wie de onbekende vrouw is, waarom ze op het graf ligt van een rijke familie en of de vreemde tatoeage op haar arm misschien een aanwijzing is naar haar afkomst.

Het verhaal beslaat vijftien hoofdstukken en speelt zich af in twee weken tijd. Het begint waar het lijk op het kerkhof wordt gevonden en vertelt over de speurtocht van inspecteur Caitlin naar de dader, maar in eerste instantie naar de identiteit van het slachtoffer.
Ik had verwacht dat het zich af zou spelen in Nederland, waarom weet ik ook niet, maar vanaf de eerste bladzijde sta je in het Engelse landschap en waan je je in een Inspecteur Morse verhaal dus dat was voor mij even schakelen. Fousert weet de omgeving duidelijk te beschrijven en realistisch weer te geven, zodat je een goede voorstelling van de omgeving hebt.

De schrijver weet ook de hoofdfiguren in het boek goed neer te zetten, de karakters worden uitgediept en hierdoor begrijp je hun manier van reageren gedurende het verhaal. Het voorgaande deel heb ik niet gelezen, maar dit boek is goed zelfstandig te lezen. Er is soms een verklaring over iets wat in het voorgaande boek is gebeurd, maar dit is kort en heeft direct met dit verhaal van doen en is dus niet storend.

Het speurwerk van Caitlin komt heel realistisch over, al zijn er wel wat onwaarschijnlijkheden en toevalligheden, maar die neem je snel voor lief doordat ze heel handig in het verhaal verweven zijn. Af en toe vond ik wel dat het verhaal een beetje stagneerde op bijvoorbeeld het moment dat de hele familiegeschiedenis werd verteld door een van de karakters, dat had van mij wat korter gemogen. Deze stukken gingen te koste van de spanningsopbouw en de nieuwsgierigheid van de lezer om te weten wie de dader nu is.

Caitlin II is voor mij niet echt een psychologische thriller maar houd het beetje het midden tussen dit genre en een goede Engelse detective. Maar toch is het een origineel verhaal, vooral door de manier waarop het persoonlijk leven van Caitlin door het onderzoek heen loopt. Ik ben benieuwd in hoe verre haar sterke karakter zal gaan groeien in een eventueel vervolg.

Conny Schelvis

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!