Twee dappere joodse vrouwen

Ik zal verborgen zijn – Eline Rosenhart – Voorhoeve – 534 blz.

ik zal verborgen zijnEline Rosenhart debuteerde in 2010 op zestienjarige leeftijd met de historische roman In liefde verbonden. Als kind had ze al veel fantasie en na een bezoek aan de Verenigde Staten ontstond het idee om een historische Young Adult roman te schrijven. Ze deed hier drie jaar over waarbij ze zich verdiepte in de Amerikaanse Burgeroorlog.
In 2015 volgt haar tweede boek, haar eerste volwassen roman Ik zal verborgen zijn.
Eline Rosenhart groeide op in Nederland en woont sinds 2011 in Israël. In juni 2015 verwacht zij haar bachelor of liberal arts te halen aan de Universiteit van Tel Aviv met als major Midden-Oostenkunde en als minor Israël en Joodse studies.

In 35 hoofdstukken wordt het verhaal verteld van twee sterke, joodse vrouwen met dezelfde naam, Hadassah, die strijden voor een volk dat wordt bedreigd in haar bestaan.

Achterin staat een verklarende woordenlijst en de mooie boodschap: ‘In iedere generatie staat een Haman op. Wees een Hadassah.’

Ik zal verborgen zijn bestaat uit drie verhaallijnen.
Een speelt zich af in 1988 waar Hadassah Liebermann , een paar dagen voor het veertigjarig bestaan van de staat Israël,het bekende museum in Jeruzalem over de Sjoa, het Jad Vashem bezoekt voor een herdenking. Zij ontmoet daar Ben en met hem blikt zij terug op haar leven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
De tweede verhaallijn beslaat dat verhaal wat zij deelt met Ben wat begint als ze twaalf jaar oud is en de vlucht van haar familie naar Amsterdam als de nazi’s aan de macht komen in Duitsland, hoe haar broer op kindertransport naar Engeland ging, haar ouders en jongste zusje onderdoken en zij met haar zus Mariah in het verzet terechtkwamen.
En de derde verhaallijn vertelt het verhaal van koningin Ester (Hadassah ) uit de Bijbel dat zich afspeelt in het Perzische rijk (voor de gewone jaartelling).

Deze twee joodse vrouwen, met dezelfde naam Hadassah, strijden beide voor een volk dat wordt bedreigd in haar bestaan. Koningin Ester behoedde de Joden voor een totale afslachting door Haman en zijn volgelingen en Hadassah Lieberman zit tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse verzet en strijd tegen de Haman uit die tijd, Adolf Hitler.

Het schakelen tussen de periode waarin Hadassah met Ben praat en de periode die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog ging voor mij sneller dan het schakelen tussen die verhalen en dat van koningin Ester. Maar hoe verder ik in het boek kwam, hoe beter dat ging. De karakters zijn gedegen omschreven en uitgediept waardoor je goed kan meeleven met de hoofdfiguren en je zeer geboeid wordt door hun belevenissen en acties. Met oog voor details voor de personages, maar ook voor hun omgeving begint het verhaal gewoon te leven, kan je de emoties voelen en vergeet je bijna dat het fictie is.

Ik vond het verhaal heel indrukwekkend en toen ik het uit had, moest ik het nog even laten bezinken. Een schitterende roman over de verzetsstrijd van twee vrouwen in wel heel verschillende tijdperken maar toch met heel veel raakvlakken.

Eline Rosenhart heeft een heel mooi debuut geschreven dat ik aan een ieder kan aanraden .

Conny Schelvis

Andere recensies

De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!
Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!