Twee onverenigbare werelden

Gebroken vleugels – Sandra Berg – Uitgeverij Zomer & Keuning – 269 blz.

Is het eigenlijk wel mogelijk om je te onttrekken aan de criminele wereld waarin je bent opgegroeid? Tenslotte kennen zij jou en weten zij wat jij weet. Zo wordt Sofies wereld steeds kleiner, terwijl de buitenwereld luider lonkt. En wie sleept ze mee in haar gevaar?

Gebroken vleugels is een omschrijving die verwijst naar de traumatische ervaring die Sofie in haar jeugd heeft opgedaan en naar het criminele circuit waarin ze opgroeide. Als klein meisje zag ze haar moeder veranderen van een maffe, zelfbewuste vrouw in een angstige en apathische alcoholiste. Zo verloor Sofie haar thuis en moest ze het met haar broer Guy samen zien te rooien. Met hem wil ze het liefste vluchten uit dit leven. Een onverwachte gebeurtenis steekt daar een stokje voor.

“Hij was niet een van jullie,’ reageerde ze laaiend. ‘Guy was anders.’ Ze draaide zich met een ruk om en liep weg, haar handen tot vuisten gebald, wetend dat hij haar nooit meer de aanleiding zou geven die ze zocht. Ze rilde nog steeds over haar hele lijf.”

Terwijl Sofie zich een weg door het leven knokt, is ze zich ook bewust van haar danstalent. Met haar discipline en vechtlust heeft ze het in zich een grote danseres te worden. Dit werd ook gezien door Hannah, haar danslerares die aan kanker overleed. Als ze weer eens teruggaat naar de dansschool maakt ze kennis met Björn. Mag ze met haar achtergrond zijn leven in gevaar brengen?

“Minuten kropen voorbij. Sofie was nergens te zien. De man die opeens voor hem stond, kende hij niet. Hij had hem nooit eerder gezien. De vreemdeling was ongetwijfeld aantrekkelijk voor vrouwen, quasi nonchalant gekleed, donkere haren en een pluk voor zijn hoofd die hem iets jongensachtigs gaf. Donkere ogen.”

Dan duikt Milas op, met wie Sofie ooit een relatie had. Wat betekent dat voor Björn en Sofie? Als ook haar moeder in het ziekenhuis belandt, is de dreiging compleet. Gebroken vleugels is een liefdesverhaal met een erg scherp randje. Doordat het afwisselend wordt beschreven vanuit het gezichtspunt van Sofie en Björn, wordt het contrast tussen de insider en de outsider steeds schrijnender. Toch gaat het ook over hoop en de moed om het anders te doen. Er is maar één kans voor nodig.

Yvonne Hogt

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!