Twee vrienden in oorlogstijd

Geheim verzet – B. Dubbelboer – Bewerkt door Bies van Ede – Kluitman – 188 blz.

geheim verzet dubbelboer kluitmanBeene Dubbelboer (1906-1982) was een Nederlandse schrijver. Hij begon zijn carrière als automechanicus en werd later garagehouder in Westerbork. In de Tweede Wereldoorlog vond hij een manier om auto’s te laten rijden op turf in plaats van benzine. Die uitvinding speelt ook een rol in Geheim Verzet. In 1958 moest hij om gezondheidsredenen zijn garage verlaten en begon hij te schrijven. Geheim Verzet werd Dubbelboers bekendste werk. In 1964 ontving hij hiervoor de prijs van de Kinderjury van Rotterdam. Het boek is door Bies van Ede bewerkt en opnieuw uitgegeven bij Uitgeverij Kluitman.

Achterflap:
Het is 1940. De vrienden Wim en Geert wonen vlak bij de Duitse grens en vangen per ongeluk een gesprek op tussen twee Duitse soldaten. Het lijkt erop dat Nederland de volgende dag binnengevallen zal worden. De jongens geloven het niet, maar besluiten toch hun ouders te waarschuwen. De volgende dag is het oorlog. Wim en Geert doen er alles aan om het de Duitsers zo moeilijk mogelijk te maken. Ze raken betrokken bij allerlei verzetsactiviteiten en met gevaar voor eigen leven verdedigen zij hun dorp, vrienden en familie. Samen met de andere verzetstrijders vechten ze voor één doel: vrijheid.

Het verhaal bestaat uit eenentwintig hoofdstukken en boven elk hoofdstuk staat een getekend stuk prikkeldraad. Achterin het boek staat een verklarende woordenlijst die voor de jongere lezers wel nodig zal zijn.

Het verhaal speelt zich af in een klein dorp aan de Duitse grens. Uiteraard is het hier ook oorlog maar niet zo erg als in de andere delen van het land. Hierdoor kunnen Wim en Geert , vooral in het begin van de oorlog nog redelijk vrij gaan en staan waar ze willen en naar school gaan. De jongens zijn druk met helpen met de turfauto van hun pa, horen per ongeluk belangrijk nieuws van een Duitser die praat met een collaborateur en helpen een parachutist.

Je merkt dat het al een wat ouder verhaal is, doordat het verhaal niet zo snel op gang komt als we vandaag de dag gewend zijn. Ook de daden die gebeuren in het boek zijn geschreven als een jongensboek en niet op de toon die modern overkomt. Door de pakkende tekst op de achterflap zou je dat misschien wel verwachten. Neemt niet weg dat het een mooi verhaal is waarbij je een goed tijdsbeeld krijgt over hoe de mensen zich in de periode moesten zien te redden.

Geheim verzet is een uitermate geschikt boek voor de jonge lezers vanaf groep 7 die interesse hebben in de Tweede Wereldoorlog.

Conny Schelvis

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!