Uiteengevallen familie komt samen in Ghana

Ghana ga weg – Taiye Selasi – Atlas Contact – 381 blz.

Ghana ga wegWanneer topchirurg Kweku Sai sterft, komt zijn over de hele wereld verspreide familie na jaren weer samen in vaders thuisland Ghana. Oudste zoon Olu is qua werk in zijn vaders voetsporen getreden en is zelf arts geworden, maar wil zijn leven als man en vader heel anders gaan inrichten. Tweeling Taiwo en Kehinde zijn in hele andere werelden terecht gekomen. Taiwo studeerde rechten in New York, terwijl Kehinde in Londen succesvol kunstenaar is geworden. Jongste zusje Sadie studeert aan Yale. Moeder Fola verhuist, ondanks dat ze van oorsprong Nigeriaans is, naar Ghana. In Ghana ga weg komen deze totaal verschillende familieleden met een totaal verschillende kijk op hun familiegeschiedenis langzaam weer tot elkaar, na de dood van de man die hen verlaten heeft.

Met Ghana ga weg debuteert de Nigeriaans-Ghanese in Engeland geboren, in Amerika opgegroeide en in Italië wonende Taiye Selasi. Haar vader was chirurg, zelf studeerde ze aan Yale en ze heeft twee tweelingen gekregen. In Ghana ga weg komt dus Selasi’s eigen achtergrond sterk terug.

Dit is terug te zien aan de uitgebreide beschrijvingen waarmee het boek doorspekt zit. Ghana ga weg zit vol sfeerbeschrijvingen vanuit alle mogelijke perspectieven. Alle personages hebben van Selasi een aantal hoofdstukken gekregen om hun verhaal te doen, waardoor zaken van alle kanten worden bekeken, zonder dat het erg overlapt. Door de vele beschrijvingen en wilde gedachtegangen die overal in het boek voorkomen is het taalgebruik soms wat minder prettig. Alle personages krijgen immers uitgebreid de kans om alles wat hen dwars zit en bezig houdt te uiten, en dat uit zich in korte warrige zinnen of juist lange zinnen met veel komma’s.

“Droefheid, spanning, afwezigheid, angst – maar prima, zoals ze hen op de wereld had gezet, levens zij het niet volmaakt, vissen in water, in de toestand waarin ze hen baarde (naar adem happend en vechtend) en dat is genoeg. Misschien niet voor anderen, denkt Fola, andere moeders die bidden om grote roem en rijkdom voor hun kinderen, grote liefdes, grote vreugde (betere moeders naar elke waarschijnlijkheid; kleine stationcarmoeders met een stralende glimlach en een overvloed aan ambitie), maar wel voor haar, die zou doden, verminken en sterven voor elk kind, maar die ook weer dan de bereidheid om te sterven haar grenzen heeft.”

Het boek is verdeeld over drie delen. In het eerste deel vertelt Kweku zijn verhaal en hoe hij er toe komen zijn familie te verlaten. In het tweede deel komen (ex-)vrouw Fola en de kinderen aan het woord en wordt van allemaal hun individuele leven vertelt. In deel drie komen ze samen voor Kweku’s crematie en komen verschillende emoties en geheimen naar boven en verandert alles.

Aan het taalgebruik moet je misschien even wennen, maar het verhaal in Ghana ga weg maakt het meer dan goed.

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!