Uiteindelijk maak jezelf de keuze

Vrije val – Harriët Plantinga – Elikser – 272 blz.

vrije valHarriët Plantinga(1971) werkt in het dagelijks leven bij Revalidatie Friesland. Eerder schreef zij het boek Onlosmakelijk verbonden een familieverhaal en samen met Ingrid van Netten de roman Hart voor de zaak. In dit boek schetst ze het leven van een groepje mensen die ieder op hun eigen wijze voor een belangrijke keuze in het leven komen te staan. Vandaar de ondertitel: een verhaal over keuzes.

In het verhaal is het café Ad Fundum de rode draad. Daar vinden de gasten een goede sfeer en een luisterend oor. Alexandra zwaait er de scepter en heeft haar dromen opzij gezet om bij haar moeder te zijn, die langzamerhand meer verzorging nodig heeft. Karst komt geregeld een biertje en een warme hap halen.

Hij drijft met succes en plezier een antiekwinkel en krijgt langzaam – na een burn-out en een scheiding – zijn leven weer op de rit. Zijn zus Anna is onderwijzeres en helpt haar broer met de administratie. Ze hebben allebei te kampen met liefdesperikelen en kunnen daarvoor bij elkaar en Alexandra terecht.

Harriët Plantinga heeft een vlotte manier van schrijven. De situaties die ze omschrijft zijn uit het leven gegrepen en kunnen iedereen overkomen waardoor je je makkelijk in de hoofdfiguren kunt verplaatsen. Het is haar goed gelukt om de verschillende verhaallijnen en karakters die daar bij horen door elkaar heen te laten lopen. Vrije val is onderverdeeld in zevenentwintig hoofdstukken maar elk hoofdstuk bestaat uit meerdere delen waarbij je bij elk deel verspringt naar een karakter en zijn verhaal. Doordat je in het begin snel kennis maakt met de karakters uit het boek en de onderlinge verhoudingen zijn deze verspringen wel veel maar niet storend en maakt het juist dat het boek lekker leest.

Het is leuk gevonden dat zoveel mensen, met verschillende levens, achtergronden, keuzes, op de een of andere manier weer met elkaar verbonden zijn en elkaars pad kruisen met als middelpunt Alexandra en haar café.
Ik vond het een toegankelijk geschreven verhaal en omdat het dichtbij het gewone leven staat met dagelijkse problemen en situaties zal het voor veel mensen herkenbaar zijn. Iedereen moet zijn of haar keuzes maken en al lezend ben je blij dat sommige mensen, hoe moeilijk ook, uit het verhaal uiteindelijk kunnen kiezen.

Conny Schelvis

Andere recensies

Hoe schildpad aan zijn schild komt – Kristel Steenbergen – Moon – 48 blz. In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen....
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Philips Christiaan Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger – Maarten Faas – Verloren – 231 blz. Eigenlijk had deze biografie in of kort na 1955 moeten verschijnen als autobiografie of de memoires van Visser. Hij had de eerste twee hoofstukken als af, maar kwam aan de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Non-fictie
| Reageer!
Der Naturen Bloeme – Jacob van Maerlant – vertaling: Ingrid Biesheuvel – Walburg Pers – 288 blz. Niet zo ver van het Zeeuwse Sluis is het Vlaamse Damme gelegen. In lang vervlogen tijden vormde dit stadje een voorhaven langs het Zwin, de zeegeul die...
Lees verder Categorie: Kunst & Cultuur, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!