Uiteindelijk maak jezelf de keuze

Vrije val – Harriët Plantinga – Elikser – 272 blz.

vrije valHarriët Plantinga(1971) werkt in het dagelijks leven bij Revalidatie Friesland. Eerder schreef zij het boek Onlosmakelijk verbonden een familieverhaal en samen met Ingrid van Netten de roman Hart voor de zaak. In dit boek schetst ze het leven van een groepje mensen die ieder op hun eigen wijze voor een belangrijke keuze in het leven komen te staan. Vandaar de ondertitel: een verhaal over keuzes.

In het verhaal is het café Ad Fundum de rode draad. Daar vinden de gasten een goede sfeer en een luisterend oor. Alexandra zwaait er de scepter en heeft haar dromen opzij gezet om bij haar moeder te zijn, die langzamerhand meer verzorging nodig heeft. Karst komt geregeld een biertje en een warme hap halen.

Hij drijft met succes en plezier een antiekwinkel en krijgt langzaam – na een burn-out en een scheiding – zijn leven weer op de rit. Zijn zus Anna is onderwijzeres en helpt haar broer met de administratie. Ze hebben allebei te kampen met liefdesperikelen en kunnen daarvoor bij elkaar en Alexandra terecht.

Harriët Plantinga heeft een vlotte manier van schrijven. De situaties die ze omschrijft zijn uit het leven gegrepen en kunnen iedereen overkomen waardoor je je makkelijk in de hoofdfiguren kunt verplaatsen. Het is haar goed gelukt om de verschillende verhaallijnen en karakters die daar bij horen door elkaar heen te laten lopen. Vrije val is onderverdeeld in zevenentwintig hoofdstukken maar elk hoofdstuk bestaat uit meerdere delen waarbij je bij elk deel verspringt naar een karakter en zijn verhaal. Doordat je in het begin snel kennis maakt met de karakters uit het boek en de onderlinge verhoudingen zijn deze verspringen wel veel maar niet storend en maakt het juist dat het boek lekker leest.

Het is leuk gevonden dat zoveel mensen, met verschillende levens, achtergronden, keuzes, op de een of andere manier weer met elkaar verbonden zijn en elkaars pad kruisen met als middelpunt Alexandra en haar café.
Ik vond het een toegankelijk geschreven verhaal en omdat het dichtbij het gewone leven staat met dagelijkse problemen en situaties zal het voor veel mensen herkenbaar zijn. Iedereen moet zijn of haar keuzes maken en al lezend ben je blij dat sommige mensen, hoe moeilijk ook, uit het verhaal uiteindelijk kunnen kiezen.

Conny Schelvis

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!