Uitgever verliefd op schrijfster van selfpub-boek

Wedervaring – Bodo Kirchhoff – Lebowski – 173 blz.

Joachim Reither heeft zijn eenmansuitgeverij, annex boekwinkeltje van de hand gedaan en is van het geld gaan rentenieren. Hij huurt een flat in de Wallberg-Apartments en hoopt op nog twintig rustige jaren. Hij brengt zijn tijd door met wandelen en lezen. In de openhaardkamer van het complex waar ook de leesclub samenkomt, vindt hij een opvallend boek. Het titelloze boek blijkt te zijn geschreven door Leonie Palm, die haar hoedenwinkel heeft verkocht en eveneens in het complex woont. Leonie belt bij hem aan en Reither nodigt haar binnen. Dat is het begin van een avontuur dat een paar dagen zal duren.

Beiden zijn al op leeftijd en hebben geen relatie. Leonie is de meest ondernemende. Na wat aftastend gepraat stelt zij voor om met haar cabrio een tochtje te gaan maken naar de Achensee om de zon te zien opkomen. Het ritje ontaardt in een tocht van enkele dagen die hen dwars door Italië naar het eiland Sicilië zal brengen. Daar vertelt Leonie dat ze het boek Wedervaring zou hebben genoemd als ze het een titel zou hebben gegeven. Het boek gaat over haar dochter die ’s nachts dronken aan de oever van een meer is gaan liggen en is doodgevroren.

Ook Reither is een kind kwijtgeraakt. Weliswaar op een heel andere manier, want hij en zijn toenmalige vriendin besloten toen ze drie maanden zwanger was om abortus te laten plegen. Een daad waar hij nog altijd spijt van heeft. Het schept een band tussen de twee. Gaandeweg gaan ze meer voor de ander voelen en worden ze verliefd op elkaar.
Grappig aspect is, dat Reither aan een beroepsdeformatie lijdt waarvan uitgevers, schrijvers en redacteuren last kunnen hebben. Alle gebeurtenissen die hij in zijn hoofd beschrijft, onderwerpt hij aan een redactie. Hij ziet dubbele woorden en clichés en corrigeert ze in zijn gedachten meteen. Zo bedenkt hij dat de liefde net als de zee is, niet te beschrijven is, omdat zij steeds verandert. Hij probeert een andere metafoor te bedenken, maar dat lukt hem niet. Sommige dingen zijn lastig origineel beschrijven en dan vervalt een schrijver in clichés.

Op Sicilië komt een bedelmeisje van een jaar of veertien op hun pad. Ze wil Reither een goedkoop halskettinkje met een scherf te verkopen. Ze is waarschijnlijk een Noord-Afrikaanse vluchtelinge die weigert ook maar één woord te zeggen. Reither en Leonie ontfermen zich over haar en kopen eten en kleren voor het meisje. Voor even gedragen ze zich als een gezin op vakantie. Dan besluiten Reither en Leonie het meisje in de auto mee te nemen het eiland af. Een gevaarlijke onderneming, want bij de veerboot wemelt het van de politiemannen die op zoek zijn naar vluchtelingen.

Het is even wennen aan de stijl die Kirchhoff (Hamburg, 1948) in Wedervaring gebruikt. Het boek bevat dichtbeschreven bladzijden en in de directe rede gebruikt hij geen aanhalingstekens. Kirchhoff doet dit echter zo knap dat je je nooit hoeft af te vragen wie er aan het woord is. Het is wel zaak om heel geconcentreerd te lezen.
Bodo Kirchhoff is een begaafd en ervaren verteller die een psychologisch zeer sterke roman heeft geschreven. Hij won er niet voor niets de Deutscher Buchpreis 2017 mee. Wedervaring is een heel bijzondere ervaring en een boek over liefde en naastenliefde, dat door het onverwachte einde nog lang in je gedachten zal blijven sudderen.

Pieter Feller

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!