Uitstekend thriller debuut

Gevaarlijk spel โ€“ Liesbeth van Kempen โ€“ De Fontein โ€“ 304 blz.

Gevaarlijk spelGevaarlijk spel is het thrillerdebuut van Liesbeth van Kempen. Zij was werkzaam als accountmanager, communicatietrainer en tekstschrijver. Schrijven is haar grootste passie.

Louise is officier van justitie. Haar collega Margot komt op een dag niet opdagen op het werk. Op telefoontjes reageert ze niet en niemand weet waar ze kan zijn. Als dan ook de man van Margot spoorloos verdwijnt, maakt Louise zich grote zorgen. In de werkkamer van Margot vindt ze een raadselachtig dossier. Een dossier wat daar helemaal niet hoort te liggen. Louise gaat samen met haar broer Rob, rechercheur bij bureau Amsterdam-Amstelland, en haar vriendin Suzan op onderzoek uit. Het spoor dat ze volgen belooft niet veel goeds. Ondertussen houden ze belangrijke zaken voor elkaar verborgen. Alles dreigt uit de hand te lopen en allemaal lopen ze gevaar.

“Als het gaat om alles wat je liefhebt
Wie kun je dan vertrouwen?”

(Fragment uit het lied โ€˜Vriendschapโ€™- geschreven door Henk Westbroek en gezongen door het Goede Doel)

Met dit fragment wordt er een begin gemaakt met Gevaarlijk spel. Een fragment dat bij mij herinneringen opriep, een beetje jeugdsentiment. Als je het boek eenmaal gelezen hebt, merk je op dat dit fragment typerend is voor de rode draad in het verhaal.

De tekst op de bladzijde voor het eerste hoofdstuk is cursief geschreven. Een vrouw is in gevaar en het geheel komt beangstigend over. Welke vrouw dit is, is nog niet te achterhalen. Meerdere malen vinden we in het boek zoโ€™n cursief geschreven gedeelte maar pas aan het eind komen we te weten om welke vrouw het gaat.
In ongeveer anderhalve week tijd speelt het verhaal zich af. In het eerste hoofdstuk maak je kennis met Margot. Margot heeft ruzie met haar man Peter. In het tweede hoofdstuk verdwijnt Margot en begint de spanning al op te lopen. Vanaf dat moment werd ik door de vele ontwikkelingen aan het boek gekluisterd en viel het mij moeilijk het boek even terzijde te leggen.

โ€˜Het voelt plakkerig. Water is niet plakkerig. Een steek schiet door haar maag. Bloed? Natuurlijk, bloed. Veel? Met moeite lukt het haar om het bovenste deel van haar rug tegen het ruwe oppervlak te duwen. Droog, niet plakkerig.โ€™

Gevaarlijk spel is een verhaal waar heel veel in gebeurt. Zoveel dat je wel goed op moeten blijven letten, maar dat vind ik juist de kracht van het boek. Door alles tot in de puntjes te willen weten is de aandacht van begin tot eind in hoge mate aanwezig.
Sympathieke personages en vooral de karakters van Louise en Suzan zijn sterk neergezet. Personages waar ik al snel een klik mee had. Met spanning heb ik al hun belevenissen gevolgd. Rob speelde ook wel een grote rol, maar ik heb niet het gevoel dat ik hem echt heb leren kennen. Dit houdt wel de mogelijkheid open om in een volgend boek de personages terug te laten komen.
Op een gegeven moment lijkt het erop dat alles is opgelost en dat het verhaal bijna tot een eind komt, terwijl er nog wel een behoorlijk aantal bladzijden te lezen waren. Dit was een aparte gewaarwording en ik was zelfs even teleurgesteld. Maar dan strekt het verhaal zich weer uit en wordt de spanning steeds meer opgevoerd. Na een heftig plot is er ruimte voor een nabeschouwing. Het verhaal wordt op deze wijze perfect afgerond maar laat toch nog wat te raden over.

โ€˜Rob tuurt in de verte. Kijkt naar de voormalige fabriek die te koop staat. โ€˜Het is tijd voor verandering,โ€™ zegt hij.โ€™

Welke verandering en houdt dit dan toch in dat we meer gaan horen van deze personages?

Een prima geschreven debuut waar de auteur met recht trots op mag zijn. Gevaarlijk spel is een heerlijk spannende Nederlandse thriller waarin vriendschap en vertrouwen flink op de proef worden gesteld.

Wendy Wenning

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning โ€“ Zanib Mian โ€“ Vertaling: Najiba Abdellaoui โ€“ Illustraties: Kyan Cheng โ€“ Volt โ€“ 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eรฉn waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood โ€“ Ewoud Sanders โ€“ Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!