Vaag als compliment

Het circus – Jonas Karlsson – vertaling Geri de Boer – Atlas Contact – 205 blz.

De hoofdpersoon is een jonge man, single; hij houdt van muziek en struint vaak rond in de plaatselijk platenzaak. Muziek is een belangrijk onderdeel van zijn leven, al van jongs af aan, toen hij als puber de hele dag met een walkman rondliep. Je krijgt als lezer veelvuldig terugblikken naar zijn jeugd, waarin gepest werd en hij vriendschap sloot met een andere buitenstaander, Magnus. Op een dag gaat hij met Magnus naar het circus, waar zijn vriend tijdens een goochelact verdwijnt. En niet meer terugkomt. Vanaf dat moment ontvangt hij regelmatig telefoontjes waarbij niet gesproken wordt, maar hij hoort iemand ademen aan de andere kant van de lijn. Hij is er vrij zeker van dat het Magnus is en hij besluit muziek voor hem op te zetten. De beller beantwoordt dit met muziek. Dan blijkt dat de hoofdpersoon zelf Magnus heet…

Wat een vaag boek! En dat bedoel ik als compliment. Zo fijn om heen en weer geslingerd te worden tussen ‘wat een goed verhaal’ en ‘ik snap er eigenlijk geen bal van’. Karlsson heeft dit heel goed gedaan. Eigenlijk bevindt je je gedurende het hele boek in één grote magische goochelact.

Uiteindelijk vallen de puzzelstukjes natuurlijk wel in elkaar. Waarvan je sommige stukjes kan zien aankomen en andere zeer onverwacht. De terugblikken naar het verleden, naar de jeugd van de hoofdpersoon, zijn mooi weergegeven. Het versterkt het verhaal, omdat Magnus en de muziek er toen al waren. Daarnaast voel je de eenzaamheid van een jongen die zich niet thuis voelt op school en nooit ergens bij hoort.

Kom binnen in het universum van Jonas Karlsson, waar alles normaal lijkt, maar ook niets is wat het lijkt. – zo prijkt de tekst op de achterflap van het boek. En dat klopt. Ik vind het knap werk dat Karlsson geleverd heeft, want je hebt géén idee waar het verhaal naartoe gaat en toch weet jij je aandacht vast te houden.

De korte hoofdstukken, in korte zinnen opgebouwd, zijn prettig te lezen. Het is een boek dat je snel uit zult hebben, maar je wel een tijd bij zal blijven. Gewoon, door de vaagheid. Karlsson heeft heel veel over muziek met ons gedeeld. Eigenlijk zou er een Spotify playlist bij moeten. En dan lezen en luisteren tegelijk.

Bijzonder boek!

Nelly Hofman

Andere recensies

Niemands verjaardag – Toon Tellegen – Illustraties: Annemarie van Haeringen – Querido – 124 blz. Maar liefst 81 korte verhalen van Toon Tellegen, zoals alleen hij ze schrijven kan. Alle verhalen gaan over dieren die jarig zijn. Telkens kiest de schrijver een andere invalshoek....
Lees verder Categorie: Korte verhalen, Literatuur
| Reageer!
Een meisje met vleugels – Jaco Jacobs – Vertaling: Tjalling Bos – Illustraties: Sophie Pluim – Ploegsma – 144 blz. Wilson, ze is vernoemd naar een tennisracket, woont samen met haar moeder en stiefvader in een camper. In dit verhaal verblijven ze in het...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Denken, vreugde, liefde – Hein-Anton van der Heijden – Elikser – 268 blz. Na Reis naar Brabant (2022) en Twee koffers (2023) is Denken, vreugde, liefde de derde roman van Hein-Anton van der Heijden waarmee ik de lezer opnieuw wil laten kennismaken met zijn...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!