Vampiers en weerwolven

Rode letters, de Anderen boek 1 – Anne Bishop – Vertaling: Willeke Lempens – De Fontein – 534 blz.

Rode lettersAnne Bishop woont en werkt in New York. Haar boeken zijn bekroond met diverse prijzen en ze heeft meerdere keren in de top van de New York Times – bestsellerlijst gestaan.

De uitgeverij heeft dit boek gelanceerd als een Urban-boek. De verhalen spelen zich af in een herkenbare stedelijke hedendaagse setting waar je zomaar een vampier of weerwolf tegen het lijf kan lopen, met vrouwelijke hoofdpersonen die in de twintig zijn. Deze vrouwen hebben af en toe genoeg van hun baan, problemen met hun familie en proberen ondertussen ook nog eens de liefde te vinden, of vast te houden.

Meg Corbyn is een ‘cassandra sangue’, een bloedprofeet, die de toekomst ziet elke keer dat haar huid bloedt. Op de vlucht voor de man die haar gave wil gebruiken om rijk te worden eindigt ze in een Stadspark van de Anderen, waar de menselijke wet niet geldt. Simon Wolfgard, gedaantewisselaar en leider van het Stadspark in Lakeside, weet niet wat hem ertoe beweegt om Meg de baan te geven van Contactmens. Hierbij wordt zij het aanspreekpunt van de mensen die post in het Stadspark bezorgen en wat zij weer naar de Anderen brengt. De mensen en Anderen leven zoveel mogelijk van elkaar gescheiden en tolereren elkaar tot op zekere hoogte. Als Simon Megs geheim ontdekt, moet hij beslissen of zij het waard is om de broze vrede tussen mensen en de Anderen op het spel te zetten.

Het verhaal telt 30 redelijk korte genummerde hoofdstukken. Het taalgebruik is eenvoudig. In de eerste hoofdstukken vond ik dat ik er even moest inkomen, omdat ik nog even af moest tasten wie de Anderen zijn (wezens die zowel menselijk als dierlijke vorm kunnen aannemen), wie ( en wat) Meg is en wie achter haar aan zit. Anne Bishop weet alles in het eerste gedeelte vrij vlot de revue te laten passeren en hoewel het heel veel informatie is, weet ze het zo te doseren dat je het in je op kan nemen zonder dat het gaat duizelen. Als het hoe en waarom is uitgelegd, gaat het verhaal in grote vaart verder en zit je middenin de wereld van weerwolven, vampiers, de Anderen dus.

Gelukkig is er niet alleen het probleem van Meg, om uit de handen te blijven van haar achtervolger, maar is er ook nog een wolfpup die moeite heeft met zijn gedaanteverwisselingen en worden de ontmoetingen tussen Meg en de vele Anderen mooi omschreven, zodat het geen saai achtervolgingsverhaal wordt. De naamkeuze voor de clans bij de Anderen (Wolfgard, Beergard, Uilgard) spreken voor zich maar storen niet. Wat mij wel stoorde was dat de naam van een van de ‘slechteriken” wordt vertaald als Hotemetoot wat nogal kinderachtig overkomt in een verhaal wat juist spannend en soms wat bloederig is. Gelukkig kon ik daar wel overheen lezen en heb ik genoten van het verhaal.

Alhoewel het een eerste deel betreft van een serie, heeft het verhaal een bevredigend einde. Alle vragen zijn beantwoord en het als losstaand verhaal zou het niet misstaan. Als afsluiting van het boek is er echter een teaser met het eerste hoofdstuk van het tweede deel Zwarte Veren toegevoegd, zodat je toch nieuwsgierig wordt hoe de schrijfster de draad weer oppakt en hoe het verder gaat met Meg en de Anderen.

Conny Schelvis

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen