Vampiers, weerwolven en schaduwjagers in historisch Londen – deel 2

De Helse Creaties 2: De IJzeren Prins – Cassandra Clare – Vertaald door: Lia Belt – Moon – 4 blz.

De ijzeren prinsCassandra Clare is de pseudoniem van schrijfster Judith Rumelt (1973). Inmiddels is Clare’s serie Kronieken van de Onderwereld, bestaande uit zes delen een bestseller. Ze schreef een trilogie voorafgaand aan deze serie: De Helse Creaties. De IJzeren Prins is het tweede deel van de prequelserie.

In De IJzeren Engel – boek 1 – reist in 1878 de zestienjarige Tessa Grey van New York naar Londen in de hoop haar vermiste broer terug te vinden. Ze leert er de onderwereld van de stad kennen. Tessa blijkt over een zeldzame gave te beschikken: het vermogen om te transformeren, een geve waarvoor ze van alle kanten wordt belaagd. Alleen en opgejaagd zoekt Tessa toevlucht bij de schaduwjagers. Ze raakt bevriend met de twee schaduwjagers Will en Jem, en ook met de anderen.

Waar we in het eerste boek vooral de nieuwe leefomgeving van Tessa, haar nieuwe vrienden en vijanderen en hun motieven, hebben leren kennen, gaat het verhaal in De IJzeren Prins met een sneltreinvaart verder. Mortmain ligt nog steeds op de loer en niemand is veilig, vooral Tessa niet. Samen gaan Tessa, Jem en Will op zoek naar antwoorden over het verleden. Zou de Magister Will van zijn geheimen kunnen bevrijden en Tessa kunnen vertellen wie zij werkelijk is?

Maar daarnaast zijn de hoofdrolspelers natuurlijk ook nog tieners en hebben ze last van de typische puberproblemen. In de magische onderwereld van het Victoriaanse Londen, voelt Tessa zich meer en meer aangetrokken tot Jem. Tegelijkertijd verlangt ze ook naar Will, ondanks zijn slechte buien. Het verwart haar. Toch lijkt Will te veranderen: de muur die hij om zich heen heeft gebouwd brokkelt langzaam af.

Het lezen van De Kronieken van de Onderwereld is niet noodzakelijk voor het lezen van deze prequelserie Helse Creaties. Het verhaal van Tessa speelt zich vele jaren eerder af en staat eigenlijk los van de eerdere boeken. Toch zijn de drie delen van de Helse Creaties wel weer sterk aan elkaar verbonden, de boeken beslaan samen één groot verhaal. Dit tweede boek is niet te lezen zonder De IJzeren Engel (boek 1). Ook heeft De IJzeren Prins duidelijk een open einde, en is het lezen van De IJzeren Prinses (boek 3) een absolute must.

Waar Cassandra Clare het eerste boek nog begint met het schetsen van de wereld waarin Tessa terecht is gekomen en de spanning pas later op gang komt, zit je als lezer van De IJzeren Prins gelijk midden in het verhaal. De spanning, waar Clare om bekend staat, laat niet lang op zich wachten. Daarbij had de schrijfster al in De IJzeren Engel een basis gelegd voor de liefde, maar pas in De IJzeren Prins komt dit verhaal echt tot ontwikkeling.

Het boek leest heel soepel, vooral omdat de onderlinge relatie tussen Tessa Jem en Will een tikkeltje gespannen en toch ontspannen tegelijk is.

“‘Ik beloof je dat ik overweldigend charmant tegen hem zal zijn.’ Will ging rechtop zitten en deukte zijn hoed uit. ‘Ik zal zo charmant zijn dat hij slap op de grond valt en niet meer weet hoe hij heet.’
‘Die man is negenentachtig,’ mompelde Jem. ‘Dat probleem heeft hij misschien toch al.’
‘Ik neem aan dat je al die charme voor hem opspaart?’ vroeg Tessa. ‘Dat je die niet aan ons wilt verspillen?’ ”

Ondanks dat ik de serie De Kronieken van de Onderwereld niet heb gelezen, ben ik er wel nieuwsgierig naar geworden. Maar op dit moment wacht ik vooal vol spanning op het laatste deel van de prequeltrilogie: De IJzeren Prinses. Gelukkig laat de uitgeverij Moon ons niet lang wachten; het laatste boek wordt al begin november verwacht.

Felice Beekhuis

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!