Veel interessants voor alle leeftijden

321 Superslimme dingen die je moet weten over geschiedenis – Mathilda Masters – illustraties Louize Perdieus – Lannoo – 394 blz.

“Wist je dat: De oerknal waarmee alles begon geen echte knal was? De Perzen in 400 v.Chr. de diepvriezer uitvonden? De Romeinen soms het Colosseum vulden met water en zeeslagen naspeelden? Er ook vrouwelijke hofnarren waren in de middeleeuwen? De Azteken een dierentuin én een mensentuin hadden? Franse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog gelukspoppetjes op hun uniform droegen? Een van de eerste levende wezens in de ruimte een Russisch hondje was?”

Ook deze achterplattekst van de 321-serie van Mathilda Masters en Louize Perdieus is weer uitermate goed gekozen; je hebt er vanzelf zin in om het boek open te slaan en verder te lezen. Ik besprak al eerder twee andere delen uit deze serie: 321 Superslimme dingen die je moet weten voor je 13 wordt en 321 superslimme dingen die je moet weten over dieren 

Ook dit geschiedenisdeel is weer prachtig geïllustreerd door Louize Perdieus, die erin slaagt deze boeken een heel eigen en karakteristieke sfeer te geven. En wat een eigenaardige feitjes kom je ook in dit boek weer tegen. Over ‘gladiatorenzweet’, bijvoorbeeld, dat Romeinse dames maar al te graag als gezichtsmasker gebruikten en daar grif geld voor overhadden. Of het feit dat er in de zeventiende eeuw ook al roddelblaadjes bestonden, in de vorm van gedrukte pamfletten. Die konden over van alles en nog wat gaan, van rare vissen die ergens aangespoeld waren tot het bericht over een dode koning in een ver land. Of die nieuwtjes allemaal op waarheid berustten, deed er niet toe; de mensen hadden weer wat om met elkaar over te hebben. En de mensen die niet konden lezen, hoorden het wel weer op straat.

En wist je trouwens dat het woord ‘barbaren’ afstamt van het Oudgriekse barbaros? De Grieken gebruikten het voor vreemdelingen die een andere taal spraken dan zijzelf. Een Griek vond dat hun taal klonk als bar-bar-bar. Met het woord barbaros bootsten ze de klank na. De oude Romeinen namen het woord over en noemden alle volkeren die geen Grieks of Latijn spraken, barbaren. Zo leer je nog eens wat.

Het boek is ingedeeld in zes overzichtelijke tijdsperiodes: het ontstaan van de aarde, de prehistorie, de oudheid, de middeleeuwen, de nieuwe tijd en de nieuwste tijd. De laatste periode loopt van ongeveer 1900 tot nu. Een gruwelijk of bloederig feit hier en daar schuwt de auteur niet, en dat kan natuurlijk ook niet anders, in een boek over geschiedenis.

Lemma nummer 321 heeft als titel ‘wat zegt de glazen bol?’, waarin ook covid-19 even genoemd wordt, en dat je niet van tevoren weet wanneer een of ander virus de hele boel in de war komt schoppen. Maar dat we wel onze toekomst deels zelf kunnen bepalen, door ons gedrag aan te passen, zowel op individueel als collectief niveau. Met daaraan gekoppeld een oproep aan jongeren, hoe belangrijk het is dat zij van zich laten horen, en dat zij die nu opkomen voor natuur en klimaat, op een dag ook een plaatsje krijgen in de geschiedenisboeken. Laten we het hopen.

Tiny Fisscher

Boek bestellen!

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!