Een veelbelovende start van een trilogie – voor de liefhebbers van Dan Brown

Het gouden ideaal – De Lars Hölgrun Trilogie – Roberto Maes – NAU uitgevers – 340 blz.

Het gouden ideaalDe auteur Roberto Maes schreef een trilogie met in de hoofdrol Lars Hölgrun: een jonge, uiterst begaafde Interpol-inspecteur, geboren in Zweden en gedetacheerd in Cannes. Als wetenschappelijk opgeleide politieman met een specialisatie in historische kunstobjecten gaat hij de strijd aan met degenen die deze ontvreemden en voor eigen gewin te gebruiken. Fans van deze auteur omschrijven Roberto Maes als de Nederlandse Dan Brown. Hij woont in de voor hem inspirerende en culturele stad Maastricht.

Valencia anno 1481

Tomás de Torquemada wordt door de Spaanse koning Ferdinand II aangesteld als inquisiteur-generaal van de inquisitie. Hij zal de geschiedenis ingaan als een van de wreedste leden van deze rechtbank. Torquemada verscheept een lading Mariabeelden naar Rome om Het Vaticaan te vleien, net voordat paus Sixtus IV overlijdt. De Mariabeelden zijn gemaakt van goud dat gestolen is van de Azteken.

Valencia anno nu

Ondanks de strenge beveiliging verdwijnen er Mariabeelden. De Spaanse politie en het bisdom tasten in het duister en kunnen geen bewijsmateriaal vinden om te achterhalen wie er achter deze brute diefstallen zit. Inspecteur Lars Hölgrun en zijn Franse partner Pascal worden door Interpol naar Spanje gestuurd om ondersteuning te bieden. Commissaris Pablo Riochhio leidt het onderzoek en is blij met de hulp van Interpol. Als blijkt dat een van de beruchtste Spaanse misdadiger achter deze diefstallen zit, moet het team een zware strijd aangaan met een gewetenloze terrorist die nergens voor terugdeinst.

CONSCIA MENS RECTI FAMAE MEDACIA RIDET – Wie zich bewust is van de waarheid, lacht om de leugens van het gerucht.

In Het gouden ideaal worden we eerst meegenomen naar het verleden met soms een sprongetje naar het heden. Na een aantal hoofdstukken zal het verhaal zich verder in het heden afspelen. Het gouden ideaal speelt zich grotendeels af in Spanje en wordt verteld vanuit een wisselend perspectief. Het gedeelte dat zich in het verleden afspeelt is mede door het gebruik van moeilijke namen wat lastig door te komen. Maar dit gedeelte is wel heel belangrijk om dat wat zich afspeelt in het heden goed te kunnen begrijpen. Ben je door dit gedeelte heen en in het heden aanbeland, dan wordt het allemaal wat soepeler en makkelijker te lezen.

Lars Hölgrun en zijn partner Pascal zijn personages die gelijk veel sympathie opwekken. Partners in het leven. Pascal runt zijn eigen sportschool maar als het enigszins mogelijk is gaat hij met Lars mee om spannende en zelfs soms gevaarlijke avonturen te beleven en mysteries op te lossen. De schrijfstijl van Roberto is eenvoudig, maar daarentegen wel heel beeldend. In dit eerste deel is te zien dat de auteur nog bezig is zijn eigen schrijfstijl te ontwikkelen. Er wordt veel gebruik gemaakt van dialogen die er deels voor zorgen dat er een goed beeld van de personages verkregen wordt. Naast een goede spanningsboog bevat Het gouden ideaal een avontuurlijke inslag wat het geheel mooi afrondt.

Een veelbelovende start van een spannende trilogie die laat zien dat de auteur over genoeg potentie beschikt. De puntjes zullen nog op de i moeten worden gezet, maar de verwachting is dat er in het volgende deel een verdere positieve ontwikkeling te zien is. Het gouden ideaal doet veel denken aan de Da Vinci Code van Dan Brown, maar de auteur heeft aan dit verhaal duidelijk zijn eigen inbreng gegeven. De liefhebbers van Dan Brown zullen dit boek met genoegen lezen.

Wendy Wenning

Andere recensies

Vanavond bij de rivier – Elin Meijnen – Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!