Boekenweek 2014 – Verblijf op een cruiseschip is een hel

Arctisch Dagboek – Jelle Brandt Corstius – CPNB – 64 blz.

Arctisch DagboekJelle Brandt Corstius is vanwege zijn afkomst, zoon van Hugo en broer van Aaf, en natuurlijk vanwege zijn alom geprezen documentaire series over Rusland en India zijn presentatie van Zomergasten intussen een Bekende Nederlander geworden. Daar heeft hij het moeilijk mee. Uit zijn verhalen in dit boekje – een verslag van een reisje met een cruiseschip op de Witte Zee – blijkt dat hij veel liever alleen is en niet steeds aangesproken wil worden door mensen die voornamelijk hun eigen, vaak oninteressante verhaal kwijt willen.

Brandt Corstius is ingehuurd om een paar lezingen te geven aan boord van het cruiseschip de MS Discovery. Hij heeft het zo weten te regelen dat hij niet zestien dagen aan boord hoeft door te brengen, maar slecht vier, dit zeer tot teleurstelling van de vele Nederlandse passagiers aan wie de reis was verkocht onder het motto “Reis mee met Jelle Brandt Corstius”.
Passagiers klampen hem continue aan. Het begint al de eerste dag als een man graag wil dat hij het museum voor opgezette dieren belt om te vragen of daar zijn muts is gevonden.
Anderen willen zijn mening weten over zijn opvolger bij Zomergasten of vertellen hem ongevraagd saaie vakantieverhalen.

Zijn hut is een raamloos verblijf met een televisie met twee kanalen. Eén met info over de veiligheidsvoorschriften aan boord en één die de boeg van het schip laat zien met de daartegen beukende golven. De excursies die de passagiers maken, zijn door de Russen bedachte uitstapjes, die zelden voor veel opwinding zorgen. Na een storm gaan de, veelal bejaarde, passagiers naar Konijneneiland. Jelle ontvlucht het gezelschap en schuilt een paar uur in een braamstruik met zicht op een oneffen houten pad waar telkens groepen oudjes overheen strompelen. Door de hoogteverschillen in de stammetjes, vallen er telkens bejaarden, dit tot leedvermaak van de schrijver.

Hij die zo van reizen houdt en liever niet thuis is, schuilt de laatste dag in zijn hut en krijgt dan voor het eerst een gevoel van verlangen naar huis.
“Er zit een soort knoop in mijn buik. Ik moet voortdurend denken aan mijn huis. Hoe ik de sleutel in het slot steek, de deur openzwaai, de geur opsnuif en mijn koffers neerzet…Ik denk, lief dagboek, dat ik voor het eerst in mijn leven heimwee heb. En verdomme, wat voelt dat goed.”

Arctisch Dagboek is een humoristisch verslag van vier dagen op de Witte Zee. Wie Jelle Brandt Corstius beter wil leren kennen, kan dit grappige boekje tijdens de Boekenweek aanschaffen voor slechts € 2.50. Doen, want het is echt de moeite waard.

Pieter Feller

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!