Verdwenen tieners en een bijzondere detective

Wild – Harlan Coben – Vertaling: Jan Pott – Boekerij – 397 blz.

Dertig jaar geleden werd een kleine, verwilderde jongen gevonden in de bossen. Hij had geen idee wie hij was en hoe hij daar terecht was gekomen. De jongen werd Wilde genoemd en ontwikkelde zich tot een einzelgänger met een gouden hart en de nodige aanpassingsproblemen.
Nu verdwijnen kort na elkaar twee tieners. Eerst een meisje dat op school vreselijk wordt gepest, later een van de populairste jongens uit de klas. Hebben de zaken met elkaar te maken? Is dit een foute grap van een stel pubers die hun ouders de stuipen op het lijf willen jagen, of is er iets heel duisters gaande? Strafrechtadvocate Hester Crimstein maakt zich grote zorgen en schakelt Wilde in om haar te helpen bij het opsporen van beide pubers. Als de ontvoerders eisen gaan stellen en die kracht bijzetten met een afgehakte vinger op een bergje ijs, nemen de gebeurtenissen een verontrustende wending.

Harlan Coben is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zijn boeken zijn keer op keer wereldwijde bestsellers. En dat is niet zo gek. Boek voor boek levert Coben weer een topprestatie. Wild is misschien niet zijn allerbeste werk te noemen, maar het is nog steeds de moeite van het lezen wel waard. Het verhaal komt wat traag op gang en ik miste wel wat meer diepgang over Wilde’s verleden, maar toch weer Coben je mee te nemen naar een wereld met geloofwaardige, innemende personages in een realistische maar heftige situatie.

De kracht van Cobens werk en dat geldt zeker ook voor Wild, is dat de auteur je steeds maar weet te verrassen. Zoals Dan Brown zegt in de blurb op de cover: ‘Coben is de meester van de plottwist’. Ik dacht precies door de hebben hoe het zat, en richting het einde van het boek leek dat ook te kloppen. Maar toen kwam het derde deel van het boek, de epiloog, en daar wist Coben me toch nog te verrassen.

De titel Wild (of in het Engels: The boy from the woods) slaat natuurlijk op hoofdpersoon Wilde. In het boek horen we echter niet heel veel over Wilde’s verleden en zijn leven in de bossen. De verwachting is dat ook dat dit boek bedoeld is als een eerste deel in een serie. Daarmee zou dan ook gelijk de helft van mijn bovenstaande kritiek komen te vervallen, dan zal Coben stukje bij beetje wel meer loslaten over Wilde.

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!