Verdwenen tieners en een bijzondere detective

Wild – Harlan Coben – Vertaling: Jan Pott – Boekerij – 397 blz.

Dertig jaar geleden werd een kleine, verwilderde jongen gevonden in de bossen. Hij had geen idee wie hij was en hoe hij daar terecht was gekomen. De jongen werd Wilde genoemd en ontwikkelde zich tot een einzelgänger met een gouden hart en de nodige aanpassingsproblemen.
Nu verdwijnen kort na elkaar twee tieners. Eerst een meisje dat op school vreselijk wordt gepest, later een van de populairste jongens uit de klas. Hebben de zaken met elkaar te maken? Is dit een foute grap van een stel pubers die hun ouders de stuipen op het lijf willen jagen, of is er iets heel duisters gaande? Strafrechtadvocate Hester Crimstein maakt zich grote zorgen en schakelt Wilde in om haar te helpen bij het opsporen van beide pubers. Als de ontvoerders eisen gaan stellen en die kracht bijzetten met een afgehakte vinger op een bergje ijs, nemen de gebeurtenissen een verontrustende wending.

Harlan Coben is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zijn boeken zijn keer op keer wereldwijde bestsellers. En dat is niet zo gek. Boek voor boek levert Coben weer een topprestatie. Wild is misschien niet zijn allerbeste werk te noemen, maar het is nog steeds de moeite van het lezen wel waard. Het verhaal komt wat traag op gang en ik miste wel wat meer diepgang over Wilde’s verleden, maar toch weer Coben je mee te nemen naar een wereld met geloofwaardige, innemende personages in een realistische maar heftige situatie.

De kracht van Cobens werk en dat geldt zeker ook voor Wild, is dat de auteur je steeds maar weet te verrassen. Zoals Dan Brown zegt in de blurb op de cover: ‘Coben is de meester van de plottwist’. Ik dacht precies door de hebben hoe het zat, en richting het einde van het boek leek dat ook te kloppen. Maar toen kwam het derde deel van het boek, de epiloog, en daar wist Coben me toch nog te verrassen.

De titel Wild (of in het Engels: The boy from the woods) slaat natuurlijk op hoofdpersoon Wilde. In het boek horen we echter niet heel veel over Wilde’s verleden en zijn leven in de bossen. De verwachting is dat ook dat dit boek bedoeld is als een eerste deel in een serie. Daarmee zou dan ook gelijk de helft van mijn bovenstaande kritiek komen te vervallen, dan zal Coben stukje bij beetje wel meer loslaten over Wilde.

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!