Verfrissend duo

De geheime missie van Tess en Raf – Marianne Witte – Illustraties: Géwout Esselink – De Vier Windstreken – 96 blz.

Een lekker (voor)leesboek voor 7+, deze nieuwe titel van Marianne Witte; met vaart geschreven en met aansprekende personages. De tekeningen van Géwout Esselink zijn een plezier voor het oog: in speelse, kleurige en geestige prenten zet hij de sfeer van het verhaal heel goed neer.

Tess en Raf zijn vrienden, maar waar Raf wel negen opa’s en oma’s heeft, die ook allemaal op zijn verjaardag komen, heeft Tess maar één (vliegangstige) oma die helemaal in Mexico woont! Geen opa’s en oma’s, dus, op haar verjaardag, en dat vindt ze helemaal niet leuk. Maar Raf heeft een idee: als Tess nou eens een opa en oma adopteert? En waarom zou ze die dan niet uitzoeken in het wooncomplex voor ouderen dat nog niet zo lang geleden bij hen in de buurt is geopend?

Als er op school een inzamelingsactie wordt georganiseerd om malaria te bestrijden, grijpen Tess en Raf die kans aan om bij het complex langs de deuren te gaan en de bewoners te vragen of ze klusjes voor ze kunnen doen. Twee vliegen in één klap: én geld ophalen voor het goede doel, én een eventuele adoptieoma- of opa vinden.
Er komt een keur aan personages voorbij, allemaal met specifieke eigenschappen en gedragingen, die Witte op een vlotte, grappige manier uitwerkt. Niet dat er geen plek is voor emoties, maar ook die weet de auteur op een nuchtere, soms zelfs geestige manier te beschrijven. Het laat zich raden dat het een eind-goed-al goed-verhaal is, waarbij Tess op haar verjaardag niet één verrassing van haar leven krijgt, maar drie.

Een heerlijk verhaal zonder literaire pretenties, maar wel met de nodige diversiteit er speels in verwerkt, en dus precies goed voor een grote doelgroep jonge lezertjes die plezier in lezen moet zien te ontwikkelen of behouden. Ik weet niet of er meer delen over Tess en Raf in de planning zijn, maar wat mij betreft nodigt dit verfrissende duo daar zeker toe uit.

Tiny Fisscher

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!