Verfrissend duo

De geheime missie van Tess en Raf – Marianne Witte – Illustraties: Géwout Esselink – De Vier Windstreken – 96 blz.

Een lekker (voor)leesboek voor 7+, deze nieuwe titel van Marianne Witte; met vaart geschreven en met aansprekende personages. De tekeningen van Géwout Esselink zijn een plezier voor het oog: in speelse, kleurige en geestige prenten zet hij de sfeer van het verhaal heel goed neer.

Tess en Raf zijn vrienden, maar waar Raf wel negen opa’s en oma’s heeft, die ook allemaal op zijn verjaardag komen, heeft Tess maar één (vliegangstige) oma die helemaal in Mexico woont! Geen opa’s en oma’s, dus, op haar verjaardag, en dat vindt ze helemaal niet leuk. Maar Raf heeft een idee: als Tess nou eens een opa en oma adopteert? En waarom zou ze die dan niet uitzoeken in het wooncomplex voor ouderen dat nog niet zo lang geleden bij hen in de buurt is geopend?

Als er op school een inzamelingsactie wordt georganiseerd om malaria te bestrijden, grijpen Tess en Raf die kans aan om bij het complex langs de deuren te gaan en de bewoners te vragen of ze klusjes voor ze kunnen doen. Twee vliegen in één klap: én geld ophalen voor het goede doel, én een eventuele adoptieoma- of opa vinden.
Er komt een keur aan personages voorbij, allemaal met specifieke eigenschappen en gedragingen, die Witte op een vlotte, grappige manier uitwerkt. Niet dat er geen plek is voor emoties, maar ook die weet de auteur op een nuchtere, soms zelfs geestige manier te beschrijven. Het laat zich raden dat het een eind-goed-al goed-verhaal is, waarbij Tess op haar verjaardag niet één verrassing van haar leven krijgt, maar drie.

Een heerlijk verhaal zonder literaire pretenties, maar wel met de nodige diversiteit er speels in verwerkt, en dus precies goed voor een grote doelgroep jonge lezertjes die plezier in lezen moet zien te ontwikkelen of behouden. Ik weet niet of er meer delen over Tess en Raf in de planning zijn, maar wat mij betreft nodigt dit verfrissende duo daar zeker toe uit.

Tiny Fisscher

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!