Verhaal dat een diepe indruk achterlaat
Vanwege Saar – Yolande Werdmüller von Elgg – De Klimmende Ster – 230 blz.
Yolande Werdmüller von Elgg is psycholoog-psychotherapeut. Vanwege Saar is haar debuutroman. Gedurende haar werkzame leven werkte ze achtereenvolgens in een kliniek voor psychisch gestoorde delinquenten, de ambulante geestelijke gezondheidszorg en in eigen praktijk. In haar werk kwam ze regelmatig incestproblematiek tegen. In deze roman wil ze de stilte opheffen rond dit thema wat volgens haar toch nog taboe blijkt te zijn.
Het verhaal gaat over Lydia. Ze heeft een broer Mart en een zusje Saar. Lydia is het slachtoffer van incest. Haar vader maakt misbruik van haar. Daarnaast is het een harde man die altijd zijn zin wil krijgen. Voor de buitenwacht moet het notarisgezin het perfecte plaatje zijn, maar binnenshuis regeert hij met harde hand.
Ook Mart moet het vaak ontgelden met een pak slaag of kleinerende scheldpartijen. Vlak voordat het gezin verhuist naar de stad neemt Lydia haar enige vriendin in vertrouwen. Dit geheim is echter te groot voor hun vriendschap en Lydia gaat eenzaam naar haar nieuwe huis, nieuwe school en moet daar opnieuw beginnen. Al snel na de verhuizing komt er een nakomertje in het gezin. Het zusje wordt Saar genoemd.
Vastbesloten na haar examen te gaan studeren en uit huis te gaan doet Lydia haar best om te overleven. Ze zet haar incestervaringen ver op de achtergrond en het lijkt goed met haar te gaan. Ze krijgt zelfs een relatie. Tot er iets knapt. Lydia komt tot de ontdekking dat haar zusje waarschijnlijk hetzelfde heeft meegemaakt. Pas nu weet Lydia weer wat er allemaal is gebeurd. Waarom de nachtmerries blijven komen. Nu kan ze, vanwege Saar, de moed vinden haar vader ermee te confronteren.
Bij het lezen van de eerste pagina’s zat ik al met een beklemmend gevoel. Het is ook een onderwerp wat aan de ene kant nog taboe is en aan de andere kant heel veel gevoelens en meningen naar boven brengt. De vertelstijl is mooi, pakkend en prettig leesbaar. Het verhaal is opgedeeld in vier stukken : kinderjaren, jeugdjaren, volwassenheid en jaren des onderscheids. In zestien hoofdstukken met eenvoudig taalgebruik wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van Lydia, de oudste van de drie kinderen.
Het verhaal wordt chronologisch verteld maar er zijn momenten waarbij Lydia wegvlucht naar een plaats om zich veilig te voelen. Deze passages zijn afgedrukt in een ander lettertype ter verduidelijking, maar zijn heel mooi in het verhaal verweven. Ook heeft Lydia af en toe gesprekken met haar overleden opa waarbij ze de flarden van haar herinneringen en gedachten probeert te ordenen. Zo krijg je een kijkje in het hoofd van Lydia en ga je haar meer begrijpen. Het is een meeslepend verhaal, een verhaal wat na het lezen nog na blijft sudderen in je hoofd.