Verhaal op het randje

Hugo’s geniale wereld – Sabine Zett – Holland – 167 blz.

HugosgenialewereldHugo is geniaal. Vermoeiend geniaal zelfs. Hij is een geniaal sporter, een lady’s man, geestig, geliefd en bijzonder vindingrijk. Althans… dat hoopt hij ooit te worden.
Vooralsnog is hij gewoon een puber, die in de eerste klas van de middelbare school zit.
Bovendien is Hugo verliefd. Op Viola, uit de derde. Viola heeft prachtig groene ogen en ze is, volgens Hugo dan, iemand die op sportieve types valt. Geen probleem dus… al moet Hugo nog wel even iets verzinnen waar hij in uit kan blinken. Want hij doet niet aan sport.

Hij besluit aan allerlei sporten te gaan snuffelen. Uiteraard op hoog niveau. Want het WK of de Olympische Spelen moeten wel binnen bereik liggen.
Behalve de geweldige sportpresentaties komen ook grote zus Anna (zeer vervelend, volgens Hugo), zijn moeder (op leeftijd, vindt hij) en zijn vader met te weinig ambitie (je wilt toch geen gemeenteraadslid worden als je ook voor minister-president in de wieg gelegd bent) aan bod. Vriend Nick zet hem af en toe weer met beide benen op de grond.

Hugo worstelt zich langs maffe trainers, rare sporten, vervelende leraren, klasgenoten die hij niet mag en straf-wegens-fout-internetgebruik om maar in de gunst van Viola te komen. Als hij haar maar niet hoeft te kussen!

Als recensent zeg ik: hilarisch! Voor de doelgroep een boek waarbij ze hardop zullen moeten lachen en gniffelen. Het is snel, dynamisch en in de taal van een jonge tiener geschreven. Grappig, soms zelfs lief en met veel humor.

Als moeder plaats ik wat vraagtekens. Het is af en toe op het randje. Op sommige momenten gaat het voor mijn smaak te ver. Met al het pestgedrag waarmee we nu op scholen en in sportclubs te maken hebben, vind ik het niet grappig om iemand af te kraken op uiterlijk, achternaam, manier van presenteren of gewoon omdat je (Hugo dus) iemand misschien niet mag. Het zal waarschijnlijk het leeftijdsverschil tussen mij en de doelgroep zijn, die voor deze vraagtekens zorgt. Maar goed: het is een boek met een knipoog en met dat gegeven in mijn achterhoofd zeg ik toch dat Hugo’s geniale wereld leuk om te lezen is. Voor 10 tot 13 jarigen tenminste.

Kirstin Rozema

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!