Verhalen over liefde, verval en de dood

Grote boze seks – Arlene Heyman – Atlas Contact – 249 blz.

Zeven verhalen bevat deze bundel, het debuut van Arlene Heyman, variërend van 22 tot 55 bladzijden. Niet echt heel korte verhalen, en zoals altijd met een bundel zijn niet alle verhalen even boeiend of goed, maar toch allemaal interessant en goed genoeg geschreven om te lezen. Het eerste verhaal ‘De liefdes van haar leven’ gaat over een oudere vrouw, Marianne, die terugkijkt op de mannen waarmee ze getrouwd is geweest. Ze is nu met Stu. Het verhaal begint zo.
“’Heb je zin om te vrijen?’ riep Stu tegen Marianne toen ze hun appartement binnenkwam.”
Niet een heel romantische manier om een vrijpartij te beginnen, maar spontaan kan het niet meer, want Marianne is vijfenzestig en Stu is zeventig en ze hebben zo hun kwaaltjes. Stu heeft viagra nodig om een erectie vol te houden en clomipramine om een vroegtijdige zaadlozing te voorkomen. Marianne heeft last van maagzuur en moet daar pillen voor innemen. Voordat ze zover zijn, overdenkt Marianne dus hoe het ging met de andere mannen in haar leven.

‘Verliefd op Murray’ gaat over de jonge schilderes Leda, die een verhouding krijgt met een veel oudere gerenommeerde schilder Murray. Murray zegt steeds dat ze vooral ook met jongere mannen het bed moet delen, maar als ze het uiteindelijk doet, blijkt hij toch heel jaloers.
Het derde verhaal is echt hilarisch. Het gaat over Marilyn, achtenzestig jaar, die op bezoek gaat in het bejaardentehuis bij haar moeder van negenennegentig, Gussie Fernman Klein. Gussie is een vreselijk dominante vrouw en Marilyn, een ziekenhuisarts, kan daar op haar achtenzestigste nog steeds heel moeilijk mee omgaan. Als ze een glaasje rode wijn neemt, krijgt ze van haar moeder de wind van voren.
“’En dat noemt zichzelf arts! Jij zou beter moeten weten! Het goede voorbeeld geven!’”

Een nogal afwijkend verhaal is ‘Dansen’. Het bestaat uit zeven delen en speelt ten tijde van de aanslag op de Twin Towers. Solly zit op school en kijkt tijdens de wiskundeles naar de ‘superieure’ borsten van Gina Pappadopolis. Buiten boren de vliegtuigen zich in de Twin Towers. Ze zien mensen omlaag springen. Tijdens de vlucht van school pakt Gina geheel onverwacht de hand van Solly. Ze krijgen een relatie, terwijl Solly’s vader in het ziekenhuis ligt en wordt behandeld voor kanker. Een verhaal dat alle kanten opgaat.
‘Een nachtelijk telefoontje’ is een thrillerachtig verhaal over een man die wordt gebeld door, wat later blijkt, de maîtresse van zijn vader. Papa is tijdens de daad gestorven en zij zit met het lijk in haar maag. Samen proberen ze midden in de nacht een oplossing te bedenken.

Rode draad in alle verhalen is niet zozeer seks. Ze gaan voornamelijk over relaties, liefde en dood. Arlene Heyman heeft les gehad van de bekende Amerikaanse schrijver Bernard Malamud. Het duurde heel lang voor haar verhalen in een boek werden gepubliceerd. Intussen is ze vijfenzeventig jaar. Ze is arts en psychiater en dat kun je ook aan de verhalen merken. De personages zitten psychologisch sterk in elkaar. Grote boze seks is grappig en ontroerend en er staan enkele bijzondere seksscènes in, waarin de kwetsbaarheid van de mens knap wordt blootgelegd.

Pieter Feller

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!