Verwoeste levens!

Savelsbos – Dennis Rijnvis – Cargo – 256 blz.

SavelsbosSavelsbos is het debuut van Dennis Rijnvis. Een psychologische thriller of een roman dat is niet helemaal duidelijk, maar dat maakt ook niet uit! Het is een geweldig goed boek.
Vier jongens, Jonas, Nils, Ron en Daniël spelen vaak met het meisje Juul in de mergelgrotten. Als Juul heeft verklapt waar hun geheime hut zich bevindt, binden ze haar als straf vast in een van de grotten. Na een half uur vinden ze het wel lang genoeg geweest en gaan ze terug om haar los te maken. Maar ze is verdwenen en blijft onvindbaar.

De vier jongens worden schuldig bevonden aan vrijheidsberoving – geen moord want er is geen lijk – en hun leven lijkt al afgelopen voordat het goed en wel begonnen is. Het is voor hen moeilijk om een leven op te bouwen, want dit voorval blijft hen achtervolgen.
Tien jaar later wordt de verdwijning opgerakeld, als de media er weer aandacht aan besteden. Hun onderlinge vriendschap is veranderd, als er nog sprake is van vriendschap!

Savelsbos is een psychologisch steekspel: het perspectief van de 12-jarigen is anders dan dat van de tien jaar oudere jongemannen. Wat is er gebeurd? Alle vier herinneren ze zich iets anders. Een ding is echter wel zeker: het voorval is verwoestend geweest voor hun ontwikkeling. Het heeft hun leven in een klap veranderd. Savelsbos is dan ook meer dan alleen een thriller over een verdwenen meisje. Dennis Rijnvis werkt de invloed van het voorval op de levens van de vier jongens op een fascinerende en overtuigende manier uit.

Wim Krings

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!