Verwoeste levens!

Savelsbos – Dennis Rijnvis – Cargo – 256 blz.

SavelsbosSavelsbos is het debuut van Dennis Rijnvis. Een psychologische thriller of een roman dat is niet helemaal duidelijk, maar dat maakt ook niet uit! Het is een geweldig goed boek.
Vier jongens, Jonas, Nils, Ron en DaniΓ«l spelen vaak met het meisje Juul in de mergelgrotten. Als Juul heeft verklapt waar hun geheime hut zich bevindt, binden ze haar als straf vast in een van de grotten. Na een half uur vinden ze het wel lang genoeg geweest en gaan ze terug om haar los te maken. Maar ze is verdwenen en blijft onvindbaar.

De vier jongens worden schuldig bevonden aan vrijheidsberoving – geen moord want er is geen lijk – en hun leven lijkt al afgelopen voordat het goed en wel begonnen is. Het is voor hen moeilijk om een leven op te bouwen, want dit voorval blijft hen achtervolgen.
Tien jaar later wordt de verdwijning opgerakeld, als de media er weer aandacht aan besteden. Hun onderlinge vriendschap is veranderd, als er nog sprake is van vriendschap!

Savelsbos is een psychologisch steekspel: het perspectief van de 12-jarigen is anders dan dat van de tien jaar oudere jongemannen. Wat is er gebeurd? Alle vier herinneren ze zich iets anders. Een ding is echter wel zeker: het voorval is verwoestend geweest voor hun ontwikkeling. Het heeft hun leven in een klap veranderd. Savelsbos is dan ook meer dan alleen een thriller over een verdwenen meisje. Dennis Rijnvis werkt de invloed van het voorval op de levens van de vier jongens op een fascinerende en overtuigende manier uit.

Wim Krings

Andere recensies

De kerstwens – Katherine Rundell – Illustraties: Emily Sutton – Luitingh – Sijthoff – 64 blz. Bij een kerstverhaal heb je altijd een bepaalde verwachting over de inhoud. Voor dit verhaal dien je die verwachtingen echter tijdelijk opzij te zetten. Theo, de hoofdpersoon in...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil JukiΔ‡, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!