Verwoeste levens!

Savelsbos – Dennis Rijnvis – Cargo – 256 blz.

SavelsbosSavelsbos is het debuut van Dennis Rijnvis. Een psychologische thriller of een roman dat is niet helemaal duidelijk, maar dat maakt ook niet uit! Het is een geweldig goed boek.
Vier jongens, Jonas, Nils, Ron en Daniël spelen vaak met het meisje Juul in de mergelgrotten. Als Juul heeft verklapt waar hun geheime hut zich bevindt, binden ze haar als straf vast in een van de grotten. Na een half uur vinden ze het wel lang genoeg geweest en gaan ze terug om haar los te maken. Maar ze is verdwenen en blijft onvindbaar.

De vier jongens worden schuldig bevonden aan vrijheidsberoving – geen moord want er is geen lijk – en hun leven lijkt al afgelopen voordat het goed en wel begonnen is. Het is voor hen moeilijk om een leven op te bouwen, want dit voorval blijft hen achtervolgen.
Tien jaar later wordt de verdwijning opgerakeld, als de media er weer aandacht aan besteden. Hun onderlinge vriendschap is veranderd, als er nog sprake is van vriendschap!

Savelsbos is een psychologisch steekspel: het perspectief van de 12-jarigen is anders dan dat van de tien jaar oudere jongemannen. Wat is er gebeurd? Alle vier herinneren ze zich iets anders. Een ding is echter wel zeker: het voorval is verwoestend geweest voor hun ontwikkeling. Het heeft hun leven in een klap veranderd. Savelsbos is dan ook meer dan alleen een thriller over een verdwenen meisje. Dennis Rijnvis werkt de invloed van het voorval op de levens van de vier jongens op een fascinerende en overtuigende manier uit.

Wim Krings

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!