Verwondering en onschuld

Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa – Raf de Bie – Uitgeverij Vrijdag – 206 blz.

Dino woont in een aftands appartement waarin de rode telefoon van de vorige bewoner nog steeds, werkend en wel, aanwezig is. Dino werkt als hulpje in het restaurant van een chef-kok die ieder personeelslid een bijnaam geeft die te maken heeft met Italiaanse auto’s. Voor de jonge hulpkok heeft hij een Fiat Dino uitgekozen. ‘Een sportwagen die de verwachtingen niet had kunnen inlossen.’ Niet direct een fijne opmerking, maar toch kunnen dat soort uitspraken van zijn brommerige chef Dino niet schelen. De chef is de chef en samen weten ze precies wat ze aan elkaar hebben. Dino is ervan overtuigd dat hij op de wereld is gezet met een aangeboren gevoel om de exacte hoeveelheid bloem in een deeg te storten en een taart op het juiste moment uit de oven te halen. Dat doet hij dagelijks in een rap tempo.

Tot rust komt hij alleen wanneer hij in het schriftje dat op zijn nachtkastje ligt de namen noteert van de mensen over wie hij droomt. Wanneer Dino de dochter van de chef-kok ontmoet, komt haar naam ook in het schriftje, zeker wanneer blijkt dat het meisje over hem heeft gedroomd. Hoe kan dat? En wat heeft de oude Vespa van Dino’s chef ermee te maken?

Raf de Bie heeft met Dromenvanger Dino en het verhaal van de Vespa een vertederend en hartverwarmend verhaal neergezet. Dino is een personage waar je, hoe dan ook, om gaat geven. Al is het alleen maar om de verwondering waarmee hij in het leven staat.
Vanaf het moment dat Dino met Julia, (de dochter van de chef), in gesprek raakt, is hij onder de indruk van haar. De jongen lijkt misschien wat vreemd, maar hij ziet de dingen wel heel helder. Zijn observaties roepen meteen prachtige beelden op: ‘Ze zag eruit als een geklutst ei.’

Niet een uitspraak die je dagelijks hoort, maar het gekke is dat ik het direct voor me zag.
Het hele verhaal staat bol van beeldspraken die ingelijst kunnen worden: ‘De blik in haar ogen deed me denken aan een door grootmoeder gebreide trui. Er ging een oprechtheid van uit…’ Als lezer weet je precies wat hij bedoelt.

Ook de manier waarop de jonge hulpkok omgaat met zaken waarover hij nadenkt of piekert is haast filmisch weergegeven: ‘’s Nachts piekeren is zoals een lange autorit ondernemen met een blok ijs in je koffer. Op een bepaald moment is het tijd om te parkeren en een diepvriezer te zoeken.’ Met andere woorden; eerst slapen, dan een juiste beslissing nemen.

Het verhaal beslaat maar 206 pagina’s met een ruime bladspiegel en een groot lettertype hetgeen echter niet afdoet aan de charme van deze liefdesroman. Dat een Vespa en een oude liefde worden verweven in een nieuwe geeft het verhaal een onverwachte twist. Maar de liefde zal overwinnen. Dino en de dochter van de chef-kok zullen uiteindelijk samen komen. Toch?

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!