Vijftien jaar en in het verzet

Codenaam Coco – Carmen Reid – Blossom Books – 335 blz.

codenaam cocoCarmen Reid is mede door het verleden van haar grootouders geïnteresseerd geraakt in de beide wereldoorlogen. Haar verhaal is gebaseerd op echte gebeurtenissen. Jongeren moeten weten dat er een tijd is geweest dat als je achttien jaar werd dat niet betekende dat je alcohol mocht gaan kopen, maar dat je dan oud genoeg was om te gaan vechten, mensen te vermoorden en voor je vaderland te sterven, aldus Carmen Reid. Ze heeft veel research gedaan voor haar boek en las onder andere over vijftienjarige meisjes die zich aansloten bij het verzet in de Tweede Wereldoorlog, die hielpen met bruggen opblazen en nazi’s vermoorden. Ze wilde die verhalen tot leven brengen.

Codenaam Coco vertelt het verhaal van Nicole en start in Brussel in 1940. Nicole is vijftien als de Duitsers het land binnenvallen. Haar vader wordt opgepakt, maar weet te ontsnappen tijdens transport. Zijn lot is onzeker en de familie weet niet of hij ontkomen is of vermoord.
Vastbesloten terug te vechten, sluit Nicole zich aan bij het Belgisch verzet, samen met haar vriend. Onder haar schuilnaam Coco begint voor haar een nieuw en gevaarlijk leven als verzetsstrijder. Ze ervaart dat je op je vijftiende niet te jong bent om een pistool te dragen, een bom te plaatsen en het risico te lopen op gevangenschap, marteling en misschien de dood.
Naast haar dubbelleven, haar moeder en oma mogen van niets weten, gaat het gewone leven zo goed als kwaad door en gaat ze zelfs nog naar school. De gevoelens van haar voor haar vriend, die met haar samen in het verzet gaat, worden langzaam gevoelens van liefde.
Haar beste vriendin krijgt omgang met een Duitser en Coco verbreekt de vriendschap. Angst, vriendschap, vertrouwen en verraad spelen een rol in het verhaal. Net als de vraag of Coco zal overleven.

Het verhaal begint met een hoofdstuk waar een datum boven staat te weten 10 mei 1940. Vervolgens volgen er zevenenveertig niet al te lange hoofdstukken. Het laatste hoofdstuk heeft weer een datum te weten 11 november 1947. Het beslaat dus de hele oorlogsperiode. Na het verhaal volgt een dankwoord van Carmen Reid en een stuk over het verleden van haar grootouders en haar onderzoek. Alles leest vlot en het verhaal is goed opgebouwd, zodat je het in één ruk uit wilt lezen. Ik kon het niet wegleggen, moest weten hoe het af zou lopen met Coco.

De boeken die ik tot nu toe heb gelezen over de Tweede Wereldoorlog gingen meestal over de Jodenvervolging, de onderduikers en slachtoffers van de concentratiekampen en het leven daar. Toen ik een aankondiging van dit boek las, was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt.
Het verzet speelde in de oorlog een grote rol, maar er zijn weinig verhalen vanuit dat perspectief geschreven. Tieners in het verzet is weer een heel andere invalshoek om deze donkere periode te benaderen. Hoewel het verhaal fictief is, is het wel op waargebeurde verhalen gebaseerd, hebben mensen dit echt meegemaakt en doorstaan. Dit maakt de emoties in het verhaal heftiger en het boek heeft mij zeer ontroerd.
De spanning die Coco meemaakt bij het beramen van een aanslag of wachtend op een bevrijder als ze verstopt in een kelder zit is bijna tastbaar. Een must-read voor iedereen die meer wil weten over de jeugd in oorlogstijd.

Conny Schelvis

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen