Vind vrede in je hart

Je hart als schuilplaats, hulp en oplossingen in moeilijke tijden – Tara Brach – Kosmos Uitgevers – 319 blz.

Je hartDe oorspronkelijke titel is True Refuge. Finding Peace and Freedom in Your Own Awakened Heart. Om één of andere reden dekt de Nederlandse titel niet de lading van het boek. Op de rode cover is een donkerrood blad te zien in de vorm van een hart. De letters van de titel, ondertitel en naam van de schrijfster zijn even groot en geschreven in hoofdletters. Ik weet niet of het boek me opgevallen zou zijn als ik het in de boekhandel had zien liggen. Wellicht is het vooral de titel die niet meteen aanspreekt. De woorden “True Refuge” roepen bij mij onmiddellijk een bepaald gevoel op, terwijl dat bij de Nederlandse titel niet het geval is. Maar ook het feit dat alle letters even groot zijn afgedrukt maakt dat de titel nog minder opvalt.

Ik was nieuwsgierig naar dit boek omdat het weer een boek over mindfulness is. Een tijdje terug las ik het boek Het wonder van mindfulness van Thich Nhat Hanh. Wat dat wonder dan precies was, werd me in zijn boek niet geheel duidelijk. Het bleef een beetje vaag. Ik begreep dat de schrijver precies wist wat het inhoudt, maar voor mij bleef het vooralsnog een vraagteken. En nu vond ik een nieuw boek dat alweer mindfulness als een soort tovermiddel beschrijft. Zou het dan toch zo zijn?

Aan het begin van het boek moest ik erg aan de schrijfstijl wennen. Ik vraag mij af of de schrijfster niet wat meer had kunnen weglaten, zodat het boek niet alleen leesbaarder was geworden, maar ook wat minder langdradig. Haar zinnen zijn soms zo lang dat je de neiging hebt om af te haken. Ik raakte de draad van het verhaal dan ook regelmatig kwijt. Maar dat veranderde toen ik besefte dat de inhoud, de strekking van wat ze probeert te vertellen, wel degelijk zeer interessant is. Zo halverwege wist ze me te grijpen en toen liet het boek me niet meer los. Vanuit spiritueel oogpunt durf ik het boek een parel te noemen. Tara Brach is een echte boeddhist, maar ik zie ook erg veel overeenkomsten met Een Cursus in Wonderen. Veel van de principes die door Tara Brach beschreven worden, komen overeen met de lessen in dit boek.

Een groot pluspunt zijn de geleide meditaties die Tara na ieder hoofdstuk zeer duidelijk beschrijft. Ze komen op mij praktischer en minder zweverig over dan de meditaties in het boek van Thich Nhat Hanh. Wellicht komt dat ook, doordat hij een monnik is, terwijl Tara Brach leeft in een gezin.
Maar niet alleen de geleide meditaties zijn erg praktisch. Door het hele boek vindt je handige tips en aanwijzingen hoe je je gedachten en overtuigingen kunt veranderen. Zo schrijft ze bijvoorbeeld:
“Emotioneel lijden is een signaal dat je in de greep bent van niet-onderzochte, op angst berustende overtuigingen. Wanneer je bevangen bent van woede of depressiviteit, pijn of angst kan de eenvoudige vraag “Wat geloof ik?” onthullen waar je gemoedstoestand door wordt bepaald.”

Tara Brach werkt als klinisch psycholoog. In het boek beschrijft ze vele verhalen van cliënten, wat het boek zeer bruikbaar maakt voor therapeuten. Daarnaast vertelt ze veel over ervaringen uit haar eigen persoonlijke leven, dat gekenmerkt wordt door ziekte en het gevoel van verlies dat daarmee gepaard gaat. Het is een duidelijk boek, waar je veel inspiratie uit kunt putten. Het is daardoor niet alleen zeer geschikt voor behandelaars en therapeuten, maar ook voor mensen die het boek willen gebruiken als zelfhulpboek. Hierbij moet ik wel de kanttekening maken dat het boek behoorlijk confronterend kan zijn voor mensen die net begonnen zijn met het verwerken van zware trauma’s. In zo’n geval is het verstandig het boek samen met een begeleider of hulpverlener te lezen.

Zelfs wanneer je enkel de geleide meditaties gebruikt, is het boek al zeer waardevol. Ook wanneer je een cursus mindfulness hebt gevolgd en je op zoek bent naar meer verdieping of meer uitleg, is het zeer geschikt. Wat mindfulness inhoudt en hoe je het toe kunt passen in je dagelijks leven is mij tenminste eindelijk duidelijk geworden.

Corine Gorter

Andere recensies

Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!